Руските следователи от Федералната служба за сигурност официално повдигнаха обвинения

...
Руските следователи от Федералната служба за сигурност официално повдигнаха обвинения
Коментари Харесай

Журналистиката не е престъпление: Русия повдигна обвинения в шпионаж срещу американски журналист

Руските следователи от Федералната работа за сигурност публично повдигнаха обвинявания в шпионаж против кореспондента от " Wall Street Journal " Еван Гершкович.

в края на март в град Екатеринбург поради изказвания, че е събирал информация, която съставлява държавна загадка за активността на едно от предприятията от съветския военно-промишлен комплекс.

Руската държавна осведомителна организация ТАСС оповестява, че следователите на ФСБ публично са обвинили Гершкович в осъществяване на шпионаж в полза на Съединени американски щати, само че той отхвърля обвиняванията.

" Той изрично отхвърли всички обвинявания и съобщи, че се занимава с журналистическа активност в Русия ", написа ТАСС, като се базира на неидентифициран източник.

Гершкович е първият американски публицист, арестуван в Русия по обвинявания в шпионаж след края на Студената война.

Evan Gershkovich, an American journalist for The Wall Street Journal, has been charged with espionage

It seems that amid the scandalous arrests and disclosures of Russian spies in Europe, the Kremlin wants to form the basis for their exchange. That is why it is not a good idea…
— NEXTA (@nexta_tv)
Новината за повдигането на обвинявания против него идва в миг, когато двамата водещи водачи на Сената на Съединени американски щати направиха рядко двупартийно изказване, в което желаеха освобождението му, като обявиха, че " публицистиката не е закононарушение ".

" Остро осъждаме непозволеното задържане на американския жител и кореспондент на " Wall Street Journal " Еван Гершкович и настояваме за незабавното освобождение на този интернационално прочут и почитан самостоятелен публицист ", допълват водачът на болшинството в Сената Чък Шумър и водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл.

Те обявиха, че Гершкович е упълномощен от съветското министерство на външните работи да работи като публицист в Русия и " съветските управляващи не са показали никакви достоверни доказателства, с цел да оправдаят измислените си обвинявания ".

От американския вестник също излязоха с позиция и отхвърлиха съветските обвиняванията като ги дефинираха за " изрично подправени и неоправдани ". Според тях това е " грубо посягане против свободната преса и би трябвало да провокира отвращение у всички свободни хора и държавни управления по света ".

Кремъл твърди, че Гершкович е правил шпионаж " под прикритието " на публицистиката. 31-годишният мъж, който свободно владее съветски език, е роден в семейство на руски емигранти и е израснал в Ню Джърси. През 2017 година се реалокира да живее в Москва, с цел да се причисли към англоезичния вестник Moscow Times, а по-късно работи за френската национална осведомителна организация " Франс прес ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР