Русия свали 3 бойни дрона при последния опит за нападение над Москва

...
Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха три безпилотни летателни апарата
Коментари Харесай

Руските системи за противовъздушна отбрана свалиха три безпилотни летателни апарата (БЛА), които се опитаха да атакуват Москва, последното нападение срещу руската столица от бойни дронове, за което властите обвиниха Украйна на стартиране.

Руското министерство на отбраната съобщи, че един дрон е бил заглушен електронно и се е разбил в сграда в центъра на Москва рано сутринта в сряда, а други два са били свалени от системи за противовъздушна отбрана извън столицата.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза в приложението за съобщения Telegram, че един свален дрон е ударил сграда, която се строи в центъра на Москва, а друг е бил свален в квартал на запад от града.

„Тази вечер противовъздушната отбрана свали дрон в Можайски район на Московска област. Вторият БЛА удари строяща се сграда в Сити“, каза Собянин в Telegram.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че третият дрон е бил свален в района на Химки в Москва.

Руската държавна информационна агенция ТАСС съобщи, че въздушният трафик на московските летища Внуково, Шереметиево и Домодедово е бил спрян, втори пореден ден, в който операциите са били прекъснати на летищата поради атака с дрон срещу столицата.


Държавната информационна агенция ТАСС цитира службите за спешна помощ, според които сграда в строеж в бизнес района на Москва е претърпяла „незначителни щети“.

Спешните служби инспектират района в бизнес района, каза Собянин в Telegram.

„Няколко прозореца бяха счупени в две съседни пететажни сгради“, добави той.

Собянин и министерството на отбраната казаха, че няма съобщения за жертви.

Видеозаписи, споделени в рускоезичните социални медии в сряда, които уж заснеха момента, в който дронът се разби в офис блок, показаха ярка светкавица, последвана от голяма експлозия и дим.

Във вторник сутринта над град Красногорск и село Части в Московска област бяха свалени два дрона. Два други дрона също бяха отблъснати над Брянска област близо до украинската граница, съобщи московското министерство на отбраната в Telegram.

Според властите са счупени прозорци на няколко етажа на многоетажна жилищна сграда в Красногорск, а превозните средства са повредени на земята поради отломки, падащи от унищожените дронове.

Атаките с дронове срещу Москва се превърнаха в редовни явления през последните седмици, развитие, което следва предупреждението на украинския президент Володимир Зеленски в края на юли, че войната, която Москва започна в Украйна, идва и в Русия.


Говорител на Държавния департамент на САЩ каза в сряда, че Съединените щати – най-големият военен поддръжник на Киев – не насърчават и не позволяват атаки на украински сили на руска територия.

Украйна решава как да се защити срещу нахлуването на Русия, каза говорител на Държавния департамент, според агенция Ройтерс.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР