Руските сили засилиха офанзивата си в Източна Украйна, извеждайки десетки

...
Руските сили засилиха офанзивата си в Източна Украйна, извеждайки десетки
Коментари Харесай

Украйна очаква нова руска офанзива на Източния фронт

Руските сили ускориха офанзивата си в Източна Украйна, извеждайки десетки хиляди нови мобилизирани бойци на бойното поле, оповестява Ройтерс.

Украинската войска заяви през вчерашния ден, че 1030 съветски бойци са били убити за 24 часа, което е най-високият дневен брой на войната. Цифрата не може да бъде без значение доказана, а Русия също твърди, че е умъртвила огромен брой украински бойци през последните седмици. От своя страна Русия съобщи, че са убити 6500 украински бойци през месец януари.

Ръководителят на националната сигурност на Украйна Олексий Данилов сподели в изявление във вторник, че се чака Кремъл да се насочи към североизточните райони на Харков или южната част на Запорожие в нов удар.

„ Разбира се, ще бъдат направени опити за атака в посока Харков или Запорожие “, сподели той пред Ройтерс, говорейки в офиса си в Киев. „ Доколко ще съумеят ще зависи от нас.

Украинските въоръжени сили оповестиха във вторник вечерта, че над 30 града и села в Харков и 20 обитаеми места в Запорожие са били обстрелвани.

Висши украински публични лица, в това число президентът Володимир Зеленски, споделиха, че Москва ще се опита да провежда друга огромна атака с нови мобилизирани войски през идващите седмици, защото наближава една година от нашествието на Русия на 24 февруари.

“Те би трябвало да имат какво да покажат пред хората си и да имат огромно предпочитание да създадат нещо огромно, както го виждат, до тази дата “, сподели Данилов.

След като Русия не съумя да превземе украинската столица Киев предходната година и загуби позиции през втората половина на 2022 година, в този момент Москва употребява пълноценно стотици хиляди бойци, които извика през есента в първата си готовност след Втората международна война.

През последните няколко седмици Русия се похвали с първите си триумфи от половин година насам. Но напредъкът е еволюционен, като Москва към момента не е превзела нито един огромен обитаем център през зимната си акция макар хилядите мъртви.

Боевете се концентрираха от месеци към следения от Украйна Бахмут в източната провинция Донецк, град с население от към 75 000 души преди войната. Русия реализира явен прогрес към обкръжаването му както от север, по този начин и от юг, само че Киев споделя, че гарнизонът му се държи крепко.

„ Ще има оттегляне от Бахмут, в случай че има риск от обграждане “, сподели украинският боен анализатор Олексий Хетман по украинското радио NV.

“Няма смисъл да губим повече хора. Бахмут няма огромна стратегическа стойност. За момента можем да задържим позициите си. “

Данилов повтори по-ранните прогнози на Киев, че Русия към момента желае да завземе всички райони на Донецк и Луганск на изток, които Москва разгласи за своя територия предходната година на референдуми, отхвърлени от Украйна и Запада като машинация.

Москва също по този начин стартира нахлуване по-на юг против Въгледар, следен от Украйна бастион също в провинция Донецк на високо място на стратегическата пресечна точка сред източната и южната фронтова линия.

Досега тази година западните страни дадоха обещание стотици танкове и бронирани транспортни средства на Украйна, с цел да й дадат огнева мощност и подвижност, с цел да пробие съветските линии и да си върне територията по-късно през 2023 година

Очаква се нов пакет от оръжия на Съединени американски щати да включва ракети с по-голям обхват, които ще дадат на Украйна способността да удря съветските линии за доставки на цялата територия, която заема в континенталната част на Украйна и елементи от полуостров Крим.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели в Туитър, че е разговарял във вторник с държавния секретар на Съединени американски щати Антони Блинкен за нова военна помощ, наказания против Русия и “подготовката на значими събития “.

Но ще отнеме месеци, преди да дойдат нови оръжия, а в това време Русия е попълнила жива мощ. Кремъл споделя, че западните доставки на оръжия единствено уголемяват спора.

„ Съединени американски щати и техните съдружници се пробват да удължат спора колкото е допустимо повече “, сподели съветският министър на защитата Сергей Шойгу във вторник в конферентен диалог с военни чиновници.

“За да създадат това, те започнаха да доставят тежки нападателни оръжия, като намерено приканват Украйна да завземе нашите територии. Всъщност сходни стъпки въвличат страните от НАТО в спора и могат да доведат до непредвидимо равнище на ескалация. ”

Използването на израза „ нашите територии “ от него се отнася до четири украински провинции, които Русия твърди, че е анексирала предходната година, както и Крим, който тя лиши от Украйна през 2014г.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР