Руските сили се подготвят за решителна настъпателна кампания през пролетта

...
Руските сили се подготвят за решителна настъпателна кампания през пролетта
Коментари Харесай

ISW: Руските сили се подготвят за решителна контраофанзива през пролетта или началото на лятото - Свят

Руските сили се приготвят за решителна настъпателна акция напролет или началото на лятото на 2023 година, оповестява в последния си отчет основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) с позоваване на данни, получени от разузнаването на Украйна. Данните удостоверяват досегашните заключения на института, основани на открити източници.

Представителят на украинското Главно разследващо ръководство (ГУР) Вадим Скибицки съобщи на още 20 януари, че пролетта и началото на лятото на 2023 година ще бъдат решаващи във войната и удостовери, че ГУР е забелязала знаци, че съветските войски се прегрупират в подготовка за „ огромна атака “ в Донецка и Луганска област.

Скибицки също по този начин повтори, че е малко евентуално съветските сили да стартират офанзива от Беларус или Южна Украйна. ISW прави оценка, че съветските сили може да се приготвят за уверено изпитание (от нападателен или защитителен характер) в Луганска област и следи преразпределяне на стандартни сили като въздушнодесантни елементи към оста Сватове-Креминна след съветското евакуиране от Херсонска област.

ISW също по този начин поддържа, че е доста малко евентуално съветските сили да възнамеряват да възобновят нова атака в Северна Украйна от посоката на Беларус. Оценките на Скиибицки значително поддържат настоящите прогнози на ISW за съветските планове през първата половина на 2023 година и акцентират продължаващата потребност от поддръжка на западните сътрудници, с цел да се подсигурява, че Украйна няма да загуби самодейността в възобновена съветска настъпателна интервенция.

Прекомерното разчитане на групата Вагнер на рекрутиране на пандизчии наподобява има все по-големи последствия върху бойните качества на Вагнер. Ръководителят на самостоятелната съветска правозащитна организация „ Рус Сидящая “ (Русия зад решетките) Олга Романова съобщи на 23 януари, че от ок. 50 000 пандизчии, които Вагнер е вербувал, единствено 10 000 се бият на фронтовата линия в Украйна заради огромни жертви, предаване в плен, и дезертьорство. ISW не може без значение да удостовери тези числа, само че те са доста правдоподобни, като се има поради моделът на Вагнер за потребление на пандизчии като пушечно месо в мощно изтощителни офанзивни интервенции.

Институтът отбелязва, че Русия продължава да задълбочава военните и стопански връзки с Иран в опит да се включи във взаимноизгодно отбягване на глобите. Председателят на съветската Дума Вячеслав Володин се срещна с ръководителя на иранския парламент Мохамад Багер Галибаф и иранския президент Ебрахим Раиси в Техеран на 23 януари, с цел да разшири напъните за двустранно съдействие.

Галибаф е отбелязал, че Москва и Техеран би трябвало да се стремят да заздравят връзките си в банковия, енергийния и стоковия бранш в лицето на американските наказания. Източници от Иранския корпус на гвардейците на ислямската гражданска война в допълнение спекулират по въпроса за по-нататъшни старания за военно съдействие сред Техеран и Москва. Свързаното с корпуса издание Tasnim News разгласява публицистична публикация, в която се твърди, че руско-иранска договорка за взаимно произвеждане може да разреши на Иран да получи съветски щурмови хеликоптери Ми-28 и Ка-52 И Техеран, и Москва евентуално търсят тези съглашения, с цел да смекчат натиска от глобите, наложени против тях от Съединени американски щати, допълват от ISW

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР