Руските сили напредват към центъра на източния украински град Северодонецк,

...
Руските сили напредват към центъра на източния украински град Северодонецк,
Коментари Харесай

Киев: Руските сили напредват към центъра на Северодонецк, ситуацията е много трудна

Руските сили напредват към центъра на източния украински град Северодонецк, подложен на обстрел от седмици, по улиците се водят боеве и " обстановката е доста сложна ", съобщи губернаторът на Луганска област Сергий Гайдай, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според него двама души са били ранени през днешния ден, когато колата им е била подложена на обстрел. Те са на несъмнено място. Трима медици са оповестени за изчезнали, добави губернаторът.

" Инфраструктурата на Северодонецк е унищожена, 60% от жилищния фонд не могат да бъдат възобновени ", акцентира Гайдай. Той предизвести, че пътят сред Северодонецк и прилежащият град Лисичанск е прекомерно рисков за евакуацията на мирни жители и превоз на филантропична помощ.

Вчера Гайдай заяви, че съветските сили атакуват Северодеонецк и съобщи, че обстановката в Лисичанск се е влошила.

Северодонецк, град със 100 000 души население преди войната, е подложен на артилерийски обстрел от седмици от съветските сили.

Северодонецк и Лисичанск са ситуирани на над 80 км източно от Краматорск, който стана административен център на украинската област Донбас, откакто през 2014 година източната част на въгледобивния район се отдели от Украйна.

А украинският общоприет щаб разгласи, че съветските войски приготвят огромна офанзива в региона на град Славянск, най-важния опорен пункт на украинските сили в Донбас.

Руските войски трансферират нови елементи в хода на мерки за офанзива на Славянск от две направления - откъм намиращия се под техен надзор Изюм, който е на към 50 км на север, и откъм неотдавна завладения град Лиман, се споделя в ежедневната сводка за бойните дейности на генералния щаб на украинските сили.

От седмици Москва концентрира военни запаси в Източна Украйна и макар упоритата опозиция на украинските войски, съветските сили малко по малко напредват.

Славянск и Краматорск, който се намира малко по на юг, съставляват най-голямата урбанизирана територия в Донбас, намираща се към момента под контрола на Киев. Славянск е и главната база за деяние на украинските въоръжени сили в източната част на Украйна. Превземането от Русия на тези два града ще бъде сериозен прелом във войната, отбелязва ДПА.

Според Украйна Русия е трансферирала към региона на Изюм 250 военни машини и е поправила развален железопътен мост, с цел да форсира снабдяването на частите си.

Украинският общоприет щаб добави, че в същата зона е ситуирана и ескадрила щурмови хеликоптери Ка-52. Тези вертолети са считани за най-усъвършенстваните тежки щурмови хеликоптери на Русия.

Освен към Славянск вниманието на Русия в дейностите ѝ в Донбас продължава да е ориентирано и към зоната сред Северодонецк и Лисичанск. Киев съобщи, че Москва концентрира напъните си върху това да прекъсне снабдяването на украинските войски в региона на Северодонецк.

Северодонецк от месеци е цел на съветски набези и е считан за най-големия донбаски град, който към момента се намира под контрола на Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР