Руските сили атакуват украинските позиции по цялата линия на фронта

...
Руските сили атакуват украинските позиции по цялата линия на фронта
Коментари Харесай

Войната в Донбас се разгаря. Кадиров обяви Азовстал за превзет

Руските сили нападат украинските позиции по цялата линия на фронта в Донбас и Южна Украйна, само че без доста напредване, оповестява Би Би Си. Руски командващ огласи задачите за този стадий от войната - определяне на цялостен надзор над Донбас и Южна Украйна и кулоар до Крим. Според него контролът над южна Украйна ще помогне на проруските сепаратисти от Приднестровието.

Киев е предложил Великденско помирение на Москва, само че тя е отказала, съобщи президентът Зеленски. Неизвестна остава ориста на последните бранители на Мариупол в завода " Азовстал ", които отхвърлят да се предадат на съветските сили.

Войната в Донбас е в разгара си и няма вяра за помирение в навечерието на един от най-светлите християнски празници.

" За страдание Русия отхвърли предлагането за подписване на великденско помирение. Това доста добре демонстрира по какъв начин водачите на тази страна в действителност се отнасят към християнската религия, към един от най-радостните и значими празници. Но ние продължаваме да се надяваме. Надежда за мир, вяра, че животът ще победи гибелта ", сподели Володимир Зеленски, президент на Украйна.



Руското военно министерство даде обещание преустановяване на огъня на територията на " Азовстал ", в случай че бранителите на комбината се предадат и развеят бели флагове. Няколко такива оферти бяха отхвърлени. В комбината остават и незнаен брой цивилни.

Чеченският водач Рамзан Кадиров популяризира видео със свои бойци и заяви, че " Азовстал " е високомерен. Няма обаче удостоверение, че на фрагментите се вижда административната постройка на металургичния комплекс, както се твърди във видеото.



Ситуацията в Мариупол, все по този начин приковава вниманието на света. По улиците се виждат да патрулират съветски военни.

" Все още има 100 хиляди души в града. Втори ден поред идват и желаят да се изтеглят. Но ни дават доста малко рейсове. Вчера дадоха обещание 90, пристигнаха единствено седем. Важно е да се разбере, че животът на хората, които остават там, е в ръцете единствено на един човек - Владимир Путин ", сподели Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Сателитни фотоси демонстрират всеобщи гробове в село Манхуш на 20 км от Мариупол. Украински медии оповестяват, че съветски бойци са пренасяли там телата на убити в обсадения град хора.

Британският министър председател сподели, че войната може да продължи до края на идната година и Западът не може да следи пасивно експанзията на Путин. Британското посолство в Украйна се връща в Киев, а военната помощ продължава.

" Обмисляме да изпратим танкове на Полша, с цел да им помогнем, защото те изпращат свои танкове Т-72 на Украйна ", сподели Джонсън.

След визитата си в Украйна ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел е призовал в телефонен диалог съветския президент за помирение по Великден и обезпечаване на филантропични коридори и помощ, изключително за Мариупол. Владимир Путин е обяснил, че непрекъснато се вземат ограничения за отбрана на гражданското население.



Руските бомбардировки на Мариупол припомнят блокадата на Ленинград от силите на нацистка Германия през Втората международна война, се показва в публикация, оповестена на Facebook страницата на американското посолство в София. В нея оживели жителки на тогавашния руски град споделят, че не са считали за допустимо повтарянето на сходни ужасни събития.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР