Руските съдилища са осъдили на затвор над 200 украински войници

...
Руските съдилища са осъдили на затвор над 200 украински войници
Коментари Харесай

Русия пратила в затвора над 200 пленени украински войници

Руските съдилища са осъдили на затвор над 200 украински бойци от началото на военната интервенция на Москва в Украйна. Това съобщи съветският външен министър Сергей Лавров, представен от " Ройтерс ".

" Съдилищата на Руската федерация към този момент осъдиха повече от 200 представители на украинските въоръжени формирования на дълги срокове лишаване от независимост за осъществяване на зверства ", акцентира той.

И двете воюващи страни се упрекват взаимно в осъществяването на голям брой жестокости във войната, която Русия стартира с пълномащабно навлизане в Украйна през февруари 2022 година

Организация на обединените нации откри редица доказателства за военни престъпления и нарушавания на човешките права, осъществени от съветските управляващи, като изтезания, изнасилвания и депортиране на деца.

През март Международният углавен съд издаде заповед за арест на съветския президент Владимир Путин с довода, че насилственото депортиране на украински деца от страна на съветските сили е военно закононарушение.

" По нашия път към справедливостта главният резултат от годината безспорно е издадената от Международния углавен съд заповед за арест на Путин ", съобщи основният прокурор на Украйна Андрий Костин в резюме на 2023 година

" Историческо решение и явен сигнал, че никой не може да бъде над закона ".

По данни на Главната прокуратура на Украйна от началото на войната са установени над 121 000 съветски престъпления на експанзия и военни закононарушения.

Организация на обединените нации записва и няколко случая на украински управляващи, извършващи нарушавания на човешките права по отношение на хора, упрекнати в съдействие с съветските управляващи.

Лавров уточни, че основният проверяващ орган на Русия - Следственият комитет, е образувал 4000 наказателни каузи против към 900 украински лица.

" Те включват както членове на радикални националистически сдружения, представители на украинските сили за сигурност и наемници, по този начин и представители на военното и политическото управление на Украйна ", посочи той.

" Тези от тях, на които бяха повдигнати задочни обвинявания, са оповестени за интернационално търсене ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР