Руските наемници на Вагнер са изправени пред несигурност след предполагаемата смърт на техния лидер в самолетна катастрофа

...
Присъствието на групата Вагнер се простира от Сирия до Африка,
Коментари Харесай

Присъствието на групата Вагнер се простира от Сирия до Африка, проектирайки глобалното влияние на Кремъл с обвинени наемници за използване на брутална сила и печалба от минерални богатства

От Асошиейтед прес, 26 август 2023 г., 2:06 ч. Украйна, където силите на Вагнер също помогнаха да се спечели ключова битка. 54-те африкански нации са най-големият блок с право на глас в ООН и Москва работи активно, за да събере тяхната подкрепа за своята инвазия.

Линда Томас-Грийнфийлд, посланик на САЩ в ООН каза в петък, че силите на Вагнер „дестабилизират и ние насърчихме страните в Африка да осъждат присъствието им, както и действията им.“

В четвъртък, Републиканският фронт в Централноафриканската република, съюзен с управляващата партия, повтори подкрепата си за Русия и Вагнер, заявявайки, че са „решени да се бият заедно с африканския народ, докато се бори за самоопределение“.

Силите на Вагнер са служили като лична охрана на президента Фаустин Арчандж Туадера, защитавайки столицата Банги от бунтовнически заплахи и помагайки за осигуряването на конституционен референдум на 30 юли, който може да разшири властта му за неопределено време.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Централноафриканският активист и блогър Кристиан Айме Ндота каза, че сътрудничеството на страната с Русия няма да бъде засегнато от новото ръководство с Вагнер, което е „добре установено“ там от години.

Но някои в Централноафриканската република осъждат наемниците, а мироопазващата мисия на ООН там ги критикува през 2021 г. за нарушения на човешките права.

„Сигурността на една държава е нейният суверенитет. Не можете да поверите сигурността на една държава на група наемници“, каза Жан Серж Бокаса, бивш министър на обществената сигурност.

Наталия Духан, старши следовател в The Сентри прогнозира, че Кремъл ще се опита да приближи Африка до своята орбита.

„Вагнер е успешен инструмент за Русия да разшири влиянието си ефективно и брутално“, тя казах. „В разгара на всички сътресения между Путин и Пригожин, операцията „Вагнер“ в Централна Африка само се задълбочи, с повишено пряко участие на руското правителство.“

Високо- Оперативните служители на Wagner са изградили връзки в Мали и Централноафриканската република и разбират терена, каза Лу Осбърн от All Eyes on Wagner, проект, фокусиран върху групата.

„Те имат добра репутация, която могат да продадат на друг руски претендент. Няма да е изненадващо, ако нова организация ги поеме“, каза Озбърн, отбелязвайки, че руските военни изпълнители в Украйна, като Redut и Convoy, наскоро са изразили желание да правят бизнес в Африка.

Редут е създаден от руското министерство на отбраната, което се стреми да постави Вагнер под свой контрол. След бунта през юни Путин каза, че наемниците могат да подпишат договори с министерството и да продължат да служат под ръководството на един от висшите командири на групировката Андрей Трошев. Не беше ясно колко войници са приели, но според медийни съобщения броят им е няколко хиляди.

Кремъл все още може да се изправи пред предизвикателства при запазването на силното си присъствие в Африка че Пригожин е помогнал за установяването.

Бившият автор на речи на Путин Абас Галямов твърди, че на Пригожин може да е било позволено да продължи дейността си след това, защото руските власти е трябвало да намерят хора, които да поемат неговата работа.

„Беше необходимо време за създаване на нови канали, нови механизми за контрол върху тези проекти“, каза той. „И не е факт, че са успели в това. Възможно е да са се провалили и Кремъл да загуби някои от тези проекти.“

Британското министерство на отбраната каза, че смъртта на Пригожин „почти сигурно ще има дълбоко дестабилизиращ ефект върху Wagner Group.“

„Неговите лични качества на хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност проникнаха във Вагнер и е малко вероятно да бъдат съпоставими с някой наследник ”, се казва в него.

В петък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира бъдещето на Вагнер.

За Пригожин, който създаде Wagner през 2014 г., мисиите му не бяха просто за увеличаване на глобалното влияние на Русия.Неговите контрагенти в Сирия, Либия, Судан и другаде се възползваха от минералното и енергийно богатство на тези страни, за да обогатят себе си.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Депутатът от Централноафриканската република и лидер на опозицията Мартин Зигеле каза, че Вагнер е бил активен в златодобивната, дървената и други индустрии - без да плаща данъци.

„Можем само да заключим, че това е грабеж“, каза той.

Пригожин постигна сделка с Путин след бунта, при който наемниците на Вагнер се преместиха в Беларус в замяна за амнистия и босът на наемниците многократно говори оттогава за разширяване на дейността си в Африка. Той беше видян да ухажва африкански служители на неотдавнашна среща на върха в Санкт Петербург.

Той бързо приветства военния преврат от миналия месец, който свали президента на Нигер Мохамед Базум. Хунтата се свърза с Вагнер, но отговорът на групата беше неясен и там няма видимо присъствие на руски наемници - освен тълпи, развяващи руски знамена и знамена на Вагнер на протести.

Въпреки че американски официални лица не потвърдиха, че Русия или Вагнер са имали някаква роля в преврата, има опасения, че Кремъл може да го използва, за да отслаби западните позиции в Западна Африка, където наемниците вече присъстват в Мали и Буркина Фасо.

Жителите на Нигер казват, че предполагаемата смърт на Пригожин няма да попречи на Русия да се опитва да разшири влиянието си.

„Нашето убеждение е, че Русия иска да получи база тук и да бъде популярна. Очевидно е, че искат да бъдат тук“, каза шивачът от Ниамей Барау Сулейманин пред Асошиейтед прес. След преврата той каза, че е ушил повече от 150 руски знамена за един месец.

„Молим се Аллах да укрепи отношенията с (Вагнер), за да продължи сделката. Ако връзката е добра и силна, възможно е те да продължат със сделката дори и след смъртта му“, каза той в четвъртък.

В съседно Мали има военна хунта която завзе властта през 2020 г., изгони френски войски, дипломати и медии и нареди край на продължилата десет години мироопазваща мисия на ООН.

Въпреки че не е официално призната от малийските власти е известно, че силите на Вагнер действат в селските райони на север, където бунтовнически и екстремистки групи са подкопали държавната власт и са измъчвали общностите.

Human Rights Watch казва, че армията на Мали, заедно със заподозрени наемници на Вагнер, извършили бързи екзекуции, грабежи, принудителни изчезвания и други злоупотреби.

„Това, което преживяхме чрез Вагнер, е клането на нашия народ“, каза Али Нухум Диало, бивш президент на националното събрание.

Жителят на Тимбукту Юба Халифа каза, че присъствието на Вагнер в Мали няма да се промени след Пригожин, защото „те ще го сменят с друг лидер.”

Въпреки че Пригожин беше казал на войските си в Беларус новата им мисия ще бъде в Африка, няколко хиляди от тях обучаваха беларуската армия близо до полската граница, което кара Варшава да укрепи силите си там. Имаше признаци обаче, че наемниците се готвят да се изтеглят обратно в Русия.

Belarusian Hajun, група, наблюдаваща руските войски в Беларус, каза в четвъртък, че сателитните изображения показват повече повече от една трета от палатките в лагера на Вагнер са били разглобени, знак за възможно изселване. Все пак президентът Александър Лукашенко настоява, че страната му ще приеме около 10 000 войници.

Това предизвиква силни възражения от страна на беларуската опозиция, която изисква изтеглянето им.

„Смъртта на Пригожин трябва да сложи край на присъствието на Вагнер в Беларус, което ще намали заплахата за нашата страна и нейните съседи“, каза пред АП опозиционният лидер в изгнание Светлана Цихановская.

___

Сам Медник в Ниамей, Нигер; Зейн Ъруин в Дакар, Сенегал; Жан Фернан Коена в Банги, Централноафриканска република; Едит М. Ледерер в Обединените нации; Баба Ахмед в Бамако, Мали; и Юрас Карманау в Талин, Естония, допринесоха.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР