Руските изявления, свързани с използването на ядрено оръжие, са опасни

...
Руските изявления, свързани с използването на ядрено оръжие, са опасни
Коментари Харесай

НАТО призова Русия да престане да заплашва с ядрено оръжие

Руските изказвания, свързани с потреблението на нуклеарно оръжие, са рискови и безотговорни, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след първия ден от съвещанието на министрите на защитата на страните от алианса в Брюксел.

Русия би трябвало да знае, че нуклеарна война не може да се завоюва и по тази причина не би трябвало да се подхваща. Наблюдаваме деликатно и до момента не сме забелязали промени от съветска страна, които да изискват да предприемем дейности, добави Столтенберг във връзка готовността за потребление на атомно оръжие. Той уточни, че съдружниците от 25 години не правят и не се приготвят да правят нуклеарни опити, осведоми Българска телеграфна агенция.

Президентът Владимир Путин се пробва да употребява " нуклеарно изнудване " за оказване на напън и да се опита да разколебае съдружниците в тяхната помощ за Украйна. Няма да успее, в полза на нашата сигурност е Украйна да надделее. Няма да позволим президентът Путин да изнудва съдружниците с такива изявления, сподели Столтенберг.

По неговите думи, в случай че се окаже, че газопроводът сред Финландия и Естония е бил повреден съзнателно, това би довело до съдбоносен общ отговор, тъй като е наранена основна инфраструктура на страни от НАТО. Очакваме данните от подхванатото следствие, към момента е рано да се каже какви са аргументите за този сериозен случай, добави той.

Столтенберг съобщи, че НАТО има средствата да отбрани своята основна инфраструктура. Готови сме да подпомогнем следствието. Подводната инфраструктура е уязвима - това са стотици километри тръбопроводи и кабели, разясни генералният секретар. Той означи, че на следващия ден съдружниците ще беседват по тези въпроси в допълнение.

По неговите думи през днешния ден над 50 страни са декларирали с какво ще продължат поддръжката за Украйна. Столтенберг означи приноса на Дания и Белгия, които ще дават на Киев изтребители Ф-16, обезпечените от Канада десетки милиони долари за зимно съоръжение, предоставяните от Германия средства за противовъздушна защита на стойност към един милиард $, както и стотиците милиони долари от Англия и Съединени американски щати за противоракетна отбрана и за разчистване на минни полета.

Стголтенберг добави, че на следващия ден министрите ще обсъдят също ситуацията в Близкия изток след ударите на " Хамас " в Израел от последните дни. Израел има право на самозащита, страната понесе голям терористичен удар, съобщи той. Очаквам отговорът да бъде симетричен и е значимо да се направи всичко допустимо за ограничение на броя на цивилните жертви. Повишеното наличие на Съединени американски щати в района цели да се предотврати в допълнение задълбочаване на спора, разясни Столтенберг.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР