Руските банки са като Доктор Джекил и Мистър Хайд -

...
Руските банки са като Доктор Джекил и Мистър Хайд -
Коментари Харесай

Руските банки - между големите пари и заплахата от фалит

Руските банки са като Доктор Джекил и Мистър Хайд - те ръководят огромни парични потоци и постоянно регистрират съществени облаги, само че постоянно изпадат в дълбоки рецесии, които нерядко са опасност за съществуването им.

Последните години са изключително тежки за кредитните институции в Русия. Те претърпяха съществени удари поради ниската цена на петрола и слабата рубла и са съвсем изцяло изолирани от интернационално финансиране поради глобите на Съединени американски щати и Европейския съюз. Руските банкери все по-трудно отпускат нови заеми - сериозен проблем за Кремъл, който разчита главно на домашните вложения да съживят растежа.

В интернационална изолираност и с 5.3 трилиона рубли (92 милиарда долара) необслужвани заеми, съветската банкова система е доста надалеч от най-хубавата си форма. Две трети от неприятните заеми са взети от фирмите, а 1/3 от семействата. Заради проблеми с капитала през последните години бяха в Русия закрити голям брой частни банки, а останалите са сложени под непоколебим надзор.

 Една от най-големите съветски банки се нуждае от избавителен пакет
Една от най-големите съветски банки се нуждае от избавителен пакет

Централната банка в страната ще придобие 75% от нея

Само за месец централната банка се наложи да избавя два от сериозните играчи в бранша - Otkritie и B & N Bank. И двете банки са от тези, които са редовно значими и " прекомерно огромни ", с цел да банкрутират.

Спасяването на Otkritie ще коства сред 4.3 милиарда и 6.9 милиарда $, което го трансформира в най-голямото в историята на съветския банков бранш. Спасителният проект към този момент е задействан, само че не е ясно какъв брой време ще отнеме и какъв брой действително ще коства на съветските данъкоплатци.

Въпреки това водещи фактори в съветската стопанска система регистрират спасяването на закъсалите банки като нещо позитивно. " Финансовото възобновяване на огромните банки Otkritie и B & N Bank е рационално деяние ", съобщи някогашният финансов министър Алексей Кудрин.

 Руската В&N Bank публично изиска финансова помощ от страната
Русия би трябвало да избавя още една огромна банка от банкрут

Банката на Михаил Гуцериев страда поради неприятни заеми

Частните банки в Русия имат един общоприет проблем - coлиднoто изтичaнe нa ĸaпитaли пpeз последните мeceци. Те имат все по-малка облага и от ден на ден неприятни заеми. Централната банка продължава да смъква главната рента, което в допълнение изтощава кредиторите.

Оказва се, че най-стабилните банки в Русия са дъщерните сдружения на задгранични банки. Американската Ситибанк, шведската Нордеа банк и английската HSBC са трите най-надеждни кредитни институции в страната. Шведите обаче към този момент се изтеглят от съветския пазар, преценявайки го като прекомерно рисков.

Стабилността на съветската банкова система действително се подсигурява от страната, която държи 63% от бранша. Държавните Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк и Росселхозбанк са гръбнака на съветската стопанска система, а голям брой междинни и огромни компании в страната държат парите си в тях. Признават го и самите ръководещи.

" Държавните банки демонстрираха, че са опора на банковата система, която обезпечава резистентност в плановете и обезпечават надеждност в осъществяването на банковите функционалности ", съобщи пред Bloomberg министърът на финансите Антон Силуанов.

 Най-надеждните банки в Русия съгласно Forbes
Най-надеждните банки в Русия съгласно Forbes

В Топ 5 влизат " Сбербанк " и четири поделения на непознати банки

Въпреки сериозните проблеми, съветската банкова система има известни мотиви за оптимизъм.

Печалбата на бранша през 2017 година може да доближи близо 1 трилион рубли (17.29 милиарда долара), даже откакто се отстранен загубите, провокирани от финансовата рехабилитация на редица банки, заяви заместник-управителят на съветската Централна банка Василий Поздишев.

Отвъд сухата статистика е значимо да се види кои банки регистрират облага - държавните или частните. " Печалбите ще продължат да се генерират, с изключение на в тези банки, където сме решили да признаем загубите ", показва Поздишев.

Печалбите обаче последователно се топят и то повече от явно. Ако за първите 8 месеца на годината те са били 997 милиарда рубли (17.23 милиарда долара), то за интервала януари-септември са 675 милиарда рубли (11.64 милиарда долара). До края на годината има още цели 3 месеца, които надали ще извърнат тренда. А заложената цел от 1 трилион рубли наподобява напряко невъзможна.

Това обаче като че ли не тормози съветските банкови управляващи. Около 70% от неприятните заеми са покрити от хранителни запаси и не основават терзания за банковата система, регистрира шефът на Руската централна банка Елвина Набиулина.

Според Набиулина казусът с неприятните заеми съществува от години и не основава систематичен риск за банковия бранш. Въпросът е докога.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР