Руските авиокомпании, включително контролираният от държавата Aeroflot, разглобяват самолети, за

...
Руските авиокомпании, включително контролираният от държавата Aeroflot, разглобяват самолети, за
Коментари Харесай

Русия започва да разглобява самолети за части заради санкциите

Руските самолетни компании, в това число следеният от страната Aeroflot, разглобяват самолети, с цел да си обезпечат аварийни елементи, които към този момент не могат да купуват в чужбина заради глобите на Запада, споделиха четири източника от промишлеността пред Reuters.

Стъпките са в сходство със препоръките на съветското държавно управление, предоставени през юни за самолетните компании да употребяват някои самолети за елементи, с цел да подсигуряват, че останалата част от самолетите, създадени в чужбина, могат да продължат летят най-малко до 2025 година

Санкциите, наложени на Русия, откакто тя изпрати свои войски в Украйна в края на февруари, попречиха на нейните самолетни компании да получат аварийни елементи или да преминат през поддръжка на Запад.

Авиационни специалисти споделиха, че съветските самолетни компании евентуално ще стартират да вземат елементи от своите самолети, с цел да ги поддържат в летателно положение, само че това са първите подробни образци.

Най-малко един съветски Sukhoi Superjet 100 и Airbus A350, експлоатирани от Aeroflot, сега са спрени и се разглобяват, сподели източник, осведомен с въпроса.

Източникът отхвърли да бъде разпознат заради чувствителността на казуса. Airbus A350 е съвсем чисто нов, сподели източникът.

По-голямата част от самолетния флот на Русия се състои от западни пътнически самолети.

Оборудването е взето от няколко Boeing 737 и Airbus A320 на Aeroflot, защото превозвачът се нуждае от повече аварийни елементи от тези модели за другите си Boeing 737 и Airbus A320, сподели източникът.

Сглобените в Русия Sukhoi Superjet също са мощно подвластни от задгранични елементи. Двигателят към този момент е отстранен от един Superjet, с цел да може различен Superjet да продължи да лети, сподели първият източник.

Разбира се, моторите постоянно се сменят сред самолетите и нормално се доставят по обособени контракти, споделиха специалисти от промишлеността. Те не се смятат за част от главната структура на самолета.

" Само въпрос на време " е основаните в Русия самолети да бъдат " канибализирани ", сподели източник от западната авиационна промишленост.
 Британски институт: В съветските оръжия има стотици западни елементи
Британски институт: В съветските оръжия има стотици западни елементи

Много от тях костват по няколко $

По-новите генерации самолети - A320neo, A350 и Boeing 737 MAX и 787 - имат технология, която би трябвало непрекъснато да се актуализира.

В рамките на една година след влизането в действие на глобите ще бъде " предизвикателство " да се запазят актуалните самолети в употреба даже за мощно развитата и способена инженерна база на Русия, споделиха западни източници.

Практиката да се отстраняват елементи, с цел да може различен аероплан да лети, е известна като превръщането на излезлите от приложимост самолети в " коледни елхи ". Макар и относително рядко, то най-често е обвързвано с финансови усложнения и в никакъв случай не се е случвало в същия мащаб като необятно публикуваното преустрояване, което се планува в Русия, с цел да се отговори на въздействието на глобите.

Реактивните самолети могат да бъдат приведени в употреба още веднъж, при изискване че отнетите елементи бъдат върнати назад, макар че това не би възстановило безусловно проследимостта, нужна за реактивните самолети, с цел да навлязат още веднъж на международните пазари.

Много елементи имат стеснен живот, който би трябвало да се записва.

Близо 80% от флота на Aeroflot се състои от Boeing и Airbus - има 134 Boeing и 146 Airbus, дружно с близо 80 създадени в Русия самолета Sukhoi Superjet-100 към края на предходната година, въз основа на последните налични данни.

Според калкулации на Reuters, основани на данни от Flightradar24, към 50 самолета на Aeroflot - или 15% от флота му, в това число самолети, блокирани от наказания - не са изхвърчали от края на юли.

Три от седем Airbus A350, експлоатирани от Aeroflot, в това число един, който в този момент се употребява за елементи, не са изхвърчали към три месеца, демонстрират данните на Flightradar24.
 Съветският аналог на Кореком възкръсва в Русия
Съветският аналог на Кореком възкръсва в Русия

Ще бъдат отворени единствено два магазина в Москва и Санкт Петербург

Руските превозвачи летят по-малко направления заради глобите на Запада, което значи, че има неизползвани самолети, които могат да бъдат спрени, сподели втори източник от промишлеността.

" Западните производители схващат, че съвсем всички Superjets се експлоатират в Русия ", сподели Олег Пантелеев, началник на авиационния мозъчен концерн Aviaport. " Можете просто да спрете да произвеждате и доставяте аварийни елементи - и това ще навреди. "

Планът за развиване на съветската авиационна промишленост до 2030 година пресмята, че Русия може да се изправи пред най-големите провокации с A350 и серията Q Bombardier, защото поддръжката им се прави в чужбина.

Съветът на съветското държавно управление планува " отчасти разглобяване на избрани елементи от флота от самолети ", което ще резервира две трети от задграничния флот в употреба до края на 2025 година

Основното предизвикателство ще бъде поддържането на моторите и комплицираното електронно съоръжение в редовност, сподели Пантелеев.

" Ще бъде мъчно да ги изправим ", сподели той.

Aeroflot, в миналото измежду най-хубавите самолетни компании в света, само че в този момент разчитаща на държавна поддръжка, е отбелязала 22% спад в трафика през второто тримесечие на тази година по отношение на миналата година, демонстрират данните на компанията, откакто глобите й попречиха да лети до множеството западни дестинации.

Осигуряването на доставки от страни, които не са наложили наказания на Русия, е малко евентуално да помогне, защото фирмите от Азия и Близкия изток се опасяват от риск от вторични наказания против тях от страна на западните държавни управления, споделиха източниците.

" Всяка обособена част има собствен (уникален) номер и в случай че документите имат съветска самолетна компания като краен покупател, тогава никой няма да се съгласи да доставя, нито Китай, нито Дубай ", сподели първият източник, добавяйки, че всички елементи би трябвало да бъдат да бъдат оповестени на Boeing и Airbus, преди да бъдат доставени на крайния консуматор.
 Путин призна глобите за голямо предизвикателство
Путин призна глобите за голямо предизвикателство

Невъзможно било Русия да бъде откъсната от света
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР