Руски военни сили и техника започнаха да пристигат в Беларус,

...
Руски военни сили и техника започнаха да пристигат в Беларус,
Коментари Харесай

Руски сили и оборудване пристигат в Беларус за военно учение

Руски военни сили и техника започнаха да идват в Беларус, откакто Минск разгласи, че двете прилежащи страни ще проведат взаимни учения " Съюзническа решителност 2022 " идващия месец, съобщи Ройтерс. Агенцията се базира на представено от организация БелТА изказване на секретаря на беларуския Съвет за сигурност Александър Волфович.

В миг на възходящо напрежение сред Изтока и Запада поради Украйна беларуският президент Александър Лукашенко сподели, че Русия и Беларус ще проведат през февруари взаимни военни учения, само че не уточни съответна дата.

" Планирали сме да стартираме ученията през февруари. Определете точна дата и я оповестете, с цел да не ни обвинят, че ненадейно струпваме тук някакви войски, сякаш се приготвяме за война ", сподели Лукашенко на своя министър на защитата на среща с висши военни..

Беларуският водач, който е парий измежду западните страни, откогато потуши митинги през 2020 година и поради мигрантската рецесия с Европейски Съюз, сподели, че ученията ще се проведат по беларуските западни граници с Полша и Литва и южните граници с Украйна.

На срещата с висши военни в Минск Лукашенко съобщи, че е обезпокоен от обстановката по южните граници на страната. Според него Украйна продължава да притегля военни сили към границата с републиката, които включват елементи на радикални националисти, които, по думите му, са даже по-лоши от войските на НАТО. " И всичко това е в непосредствена непосредственост до държавната граница на страната ни. Отново под прикритието на битка с мигрантите ", сподели Лукашенко.

Той изясни скептицизма си по отношение на аргументите за интервенцията на украинско-белоруската граница, изразена от украинските управляващи, и акцентира, че Украйна по никакъв метод не притегля бежанци, които се втурват към Европа.

" Да, мигрантите няма да стигнат там даже в призрачен сън. Те не вървят там и няма да отидат в Украйна, ние разбираме това доста добре. Хората бягат от Украйна ", сподели Лукашенко.

Той напомни, че в Украйна се организира специфична интервенция - до 10 000 военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна и Националната армия са изтеглени към границата на Беларус.

" Тоест, динамичността е такава, че има повишаване на военния контингент по южните граници на страната ни ", акцентира Лукашенко.

Западът и Украйна се притесняват от нападателната изразителност на Русия и скупчването на войски покрай границата на Украйна. Москва отхвърля да възнамерява навлизане в Украйна и употребява опълчването, с цел да се пробва да завоюва нови гаранции за сигурност от Запада, в това число прекъсване на разширението на НАТО и публично несъгласие върху приемането на Украйна в алианса, отбелязва Ройтерс.
Русия отхвърля да търси предлог за навлизане в Украйна
Руският външен министър Сергей Лавров през днешния ден яростно отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че Русия приготвя провокация и търси предлог за навлизане в Украйна , съобщи Асошиейтед прес.

Белият дом сподели предишния петък, че чиновници от американското разузнаване са стигнали до извода, че Русия към този момент е разположила сътрудници в следените от бунтовниците източни елементи на Украйна, които би трябвало да извършат актове на бойкот, за които да бъде упрекната Украйна и по този начин да бъде основан предлог за навлизане.

Пред кореспонденти през днешния ден Лавров отхвърли това изказване на Съединени американски щати и го назова " цялостна дезинформация ". Той още веднъж удостовери, че Русия чака тази седмица писмен отговор на настояването си за обвързващи гаранции от Съединени американски щати и съдружниците им, че НАТО няма да одобри Украйна или която и да било друга някогашна руска република, нито ще разполага там сили и въоръжения.

Вашингтон и съдружниците му изрично отхвърлиха настояванията на Москва на договарянията Русия - Съединени американски щати в Женева предходната седмица и на обвързваните срещи НАТО - Русия в Брюксел, които се организираха на фона на скупчването на почти 100 000 съветски военни с танкове и друго тежко въоръжение покрай Украйна. Западът се притеснява, че това може да е въведения към навлизане.

Делегация от американски сенатори е на посещаване в Украйна, с цел да подчертае поддръжката на Съединени американски щати за страната. " Нашата двупартийна делегация на Конгреса изпраща ясно обръщение към международната общественост: Съединени американски щати непоколебимо поддържат своите украински сътрудници, пазят техния суверенитет пред лицето на непрекъсната съветска експанзия ", сподели Джийн Шахийн, сенаторка демократка от Ню Хемпшър.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР