Руски военни предотвратили пореден опит за обстрел от терористи на

...
Руски военни предотвратили пореден опит за обстрел от терористи на
Коментари Харесай

Руски военни предотвратили атака на Дамаск като използвали зенитна ракета „Верба”

Руски военни предотвратили следващ опит за обстрел от терористи на жилищни квартали на Дамаск, заяви „ Русская весна ”. Снощи, сряда, план на най-новия ЗРК „ Верба ” унищожил безпилотник на терористите от „ Хайят Тахрир аш-Шам ” (Джебхат ан-Нусра), посредством който е поправен огън по квартали на Дамаск, в това число по съветското посолство. С цел обезпечаване на сигурността и съблюдаване на режима за преустановяване на бойните дейности в зоните на деескалация в региона на Източна Гута от 24 юни са ситуирани 2 контролно-пропусквателен пункт и 4 наблюдателни поста. Дежурството се носи от съветска военна полиция и особено подготвени сирийски подразделения. Освен това от 2 август над Източна Гута е оповестена безполетна зона за всевъзможни летателни апарати и на двете контролно-пропусквателен пункт застъпили на бойно дежурство планове на „ Верба”.

СПРАВКА БЛИЦ:
ПЗРК „ Верба” е нов, на въоръжение от 2014 година и е извънредно съвременен. Разполага с вградена малогабаритна предпазена от лазерни разстройства РЛС, способна да открива на разстояние 40 км (модификация 1Е) и на 80 км (модификация 2Е) приближаваща цел, навреме подава звукови команди на оператора на ПЗРК за заемане на позиция за пукотевица, автоматизирано пресмята по ГЛОНАСС мястото на позицията на стрелеца и благодарение на вградени жироскопи и надянат на едното око на стрелеца видеотранслатор на данните от радара, а указва азимута на стрелбата. На стрелеца му остава да задейства запитвача „ свой-чужд”, да насочи ракетата в нужната посока и при влизане в зоната на проваляне да натисне спусъка.

Комплексът е извънредно подобаващ срещу крилати ракети и БЛА. Ракетата на „ Верба” има военен заряд от 17 кг експлозив, който мощен мотор извежда на височини до 4 км и дистанции до 6 км.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР