Руски военни автомобили, в т.ч. бронирани, са пресекли незаконно границите

...
Руски военни автомобили, в т.ч. бронирани, са пресекли незаконно границите
Коментари Харесай

Руски сухопътни части нахлули в Украйна през Русия и Беларус. 50 руснаци са убити |

Руски военни коли, в това число бронирани, са пресекли нелегално границите на Черниговска, Сумска, Луганска и Харковска област тази заран, оповестява украинската гранична защита. Те са влезнали през Русия и Беларус. Съобщава също за един умрял.

Малко след 10 ч българско време украинският Център за стратегическа връзка и осведомителна сигурност, заяви за трима починали граничари и за ранени . Украински военнослужещи се бият с врага в региона на обитаемоте места Копани и Иваново, Херсонска област.

Въоръжените сили на страната са отблъснали съветска офанзива в Шастиа, Луганска област. Унищожена е съветска техника. Убити са " към 50 врагове " , оповестява още Центърът.

Шести съветски аероплан е бил свален в региона на Краматорск - град в Донецка област, оповестява по същото време съветският самостоятелен тв канал " Дождь ", като се базира на сухопътните войски на Украйна.

По-рано през днешния ден .

Рано тази заран , президентът Владимир Путин разгласи началото на " специфична военна интервенция " и прикани украинските военни да смъкват оръжията си и да се приберат вкъщи.



Мощни гърмежи се чуваха в Киев и Харков. Украинската столица е обстрелвана с балистични ракети, заяви украинското Външно министерство. Хората в Киев са призовани да потърсят бомбоубежища. Украинските медии оповестиха за гърмежи в Краматорск, Одеса, Бердянск. Много хора напущат Киев с коли към Полша, булевардите са блокирани. В града вият сирени.

Украйна затвори въздушното си пространство за цивилни самолети. Президентът Зеленски разгласи военно състояние и прикани хората да не излизат от домовете си, да не отиват на работа и да запазят успокоение.

Министерството на защитата на Русия твърди, че се нанасят удари по военни и стратегически обекти в Украйна, само че не и по обитаеми места.

Реакции

Българският президент Румен Радев дефинира нанасянето на удари по " сериозната инфраструктура и значими военни обекти на територията на цяла Украйна " от Руската федерация като " безусловно неприемливо ". В след среща с ръководителя на Народното събрание, премиера, министрите на защитата, на външните работи, на финансите, на превоза, началника на защитата шефа на " Военно разузнаване " и ръководителя на ДАР президентът разгласи, че няма директна военна опасност за България, само че има редица опасности.

4000 българи в Украйна са поискали евакуация и страната ни ще направи всичко допустимо, с цел да я обезпечи. Президентът се обърна към всички българи в Украйна, както и украинци, че могат да разчитат на страната ни и да бъдат превозени безвредно.

Американският президент Джо Байдън даде обещание светът да потърси отговорност от Русия, като предвижда огромни човешки жертви, откакто по-рано денем президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че навлизане в страната " може да бъде началото на огромна война на европейския континент ".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че блокът е на страната на Украйна и ще направи всичко належащо, с цел да отбрани всички съдружници.

Председателят на Европейската комисия Усрула фон дер Лайен разгласи, че Европейски Съюз ще наложи солидни наказания на Русия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР