Руски военен кораб стреля „предупредително“ по товарен кораб в Черно море

...
Това идва, след като Москва предупреди миналия месец, че не
Коментари Харесай

Това идва, след като Москва предупреди миналия месец, че не може да гарантира безопасността на цивилни плавателни съдове в Черно море, след като се оттегли от подкрепяното от ООН международно сделка, която да позволи безопасен износ на зърно от Украйна.

Данните за международния транспорт показват, че товарният кораб е бил в югозападния регион на Черно море, близо до бреговете на България, и изглежда предполагаше, че се е насочил към румънското пристанище Сулина, което е близо до границата с Украйна.

Корабът Sukru Okan, който плаваше под флага на Палау - малка островна държава в Тихия океан - спря да следва „предупредителните изстрели“ и няма съобщения за щети или жертви.

Руското министерство на отбраната каза, че неговите военни след това са се качили на борда на кораба с помощта на хеликоптер Ka-29.

>

Той добави: „След като инспекционната група приключи работата си на борда, Sukru Okan продължи пътя си към пристанището Измаил.“

Прочетете повече:
Владимир Путин: мъж и неговите мотиви

Говорител на турското министерство на отбраната каза, че е известно за инцидент, включващ кораб, пътуващ за Румъния, и потвърди, че служители го проучват.

Няма незабавен коментар от Украйна или собствениците на кораба.

Инцидентът вероятно допълнително ще повиши напрежението - и ще засили опасенията в корабната индустрия относно рисковете от правене на бизнес в региона .

Всяко потенциално прекъсване на корабоплаването може да има косвен ефект върху глобалните вериги за доставки и цените.

Украйна и нейните съюзници обвиниха предупрежденията на Русия към корабите в Черно море като което се равнява на ефективна блокада на украинските пристанища, която заплашва да прекъсне потока на пшеница и слънчогледово семе към световните пазари.

Русия отхвърли твърдението и на свой ред обвини Запада, че не е изпълнил паралелно споразумение да облекчи правилата за собствения си износ на храни и торове.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР