Руски военен кораб изглежда повреден след атака на украински дрон срещу черноморското пристанище Новоросийск

...
Одеса, Украйна — Украински морски дронове атакуваха военноморска база в едно
Коментари Харесай

Одеса, Украйна — Украински морски дронове атакуваха военноморска база в едно от най-големите черноморски пристанища на Русия, каза руското министерство на отбраната в петък, твърдейки, че и двата дрона, използвани в атаката, са унищожени. Украински източници казаха, че руски военноморски кораб е бил повреден при атаката, а видео, публикувано онлайн, изглежда показва кораб, който се клати на една страна.

Атаката през нощта удари руската военноморска база Новоросийск в Черно море и Съобщава се, че е наложило временно спиране на цялото движение на кораби в ключовото пристанище.

Сблъсъците в и около украинските черноморски пристанища — които в момента са блокирани от руските сили — и поне едно голямо речно пристанище ескалираха след провал на сделка с международно посредничество, която в продължение на една година до миналия месец позволяваше безопасен износ на жизненоважни доставки на зърно от Украйна.

оттогава атакува пристанищата, от които се изнасят значителни доставки на зърно на Украйна по целия свят , което повиши световните цени на зърното с повече от 10% непосредствено след това и заплашва да ги запази във възход.

В четвъртък, по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова света да настоява Русия да спре да използва износа на храни от Украйна като „изнудване“ и да спре да третира гладните и уязвими хора като лост в нейната „безсъвестна война“.

Американският първи дипломат нападна Русия за пренебрегването на призивите и оттеглянето от годишната Черноморска инициатива за зърно, която през годината беше в сила позволи на Украйна да изпрати повече от 32 милиона тона зърно от своите черноморски пристанища.

„Какъв беше отговорът на Русия на бедствието и възмущението на света? Бомбардиране на украински зърнохранилища, минни входове на пристанища, заплаха за атакуват всеки кораб в Черно море“, каза Блинкен. „Всеки член на този Съвет, всеки член на ООН трябва да каже на Москва: Стига.“

Пристанището, което беше атакувано през нощта от украински дронове, е едно от най-големите в Русия на Черно море и е важно център за руския износ, включително неговия петрол.

Руските медии не предложиха никакви съобщения за ранени или смъртни случаи и единствената официална дума от Москва беше твърдението, че и двата дрона, използвани при удара, са били унищожени.

По-рано тази седмица Русия отново атакува пристанищна инфраструктура в обсадения южен украински град Одеса и за първи път също удари съоръжения за износ на зърно в украинското пристанище Измаил на река Дунав, точно срещу членката на НАТО Румъния. Измаил се превърна в основен маршрут за износ на украинско зърно след оттеглянето на Русия от Черноморското споразумение за зърно на 17 юли.

Междувременно Киев се подготвяше за мирна среща на върха, която ще бъде домакин на Саудитска Арабия през уикенда, но украинският президент Володимир Зеленски вече гледа по-надолу по пътя, обсъждайки все още непланирани преговори, които се надява да се оформят след срещата на върха в Джеда.

Делегациите на срещата на върха в Джеда ще обсъдят мирен план, който има 10 ключови точки, подобно на китайско предложение, предложено преди месеци, и друго, предложено от делегация от африкански лидери преди няколко седмици.

За разлика от другите предложения, това призовава Русия да се откаже от цялата територия, която е заграбила от Украйна, да изтегли всичките си войски от страната и да бъде свикан трибунал, който да съди виновните за нахлуването.

Това ще включва Владимир Путин и си струва да се отбележи, че Русия не е поканена на срещата на върха този уикенд.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР