Руски самолети отново са се включили в офанзивата срещу град

...
Руски самолети отново са се включили в офанзивата срещу град
Коментари Харесай

Руски въздушни удари отново помагат на Асад да си върне Югозападна Сирия

Руски самолети още веднъж са се присъединили в офанзивата против град Дераа и покрайнините му в Югозападна Сирия в регион, в който Москва и Вашингтон се бяха договорили за преодоляване на насилието, а Съединените щати и съдружниците им не се намесват макар продължаващите офанзиви.

Това оповестяват " Ройтерс " и Сирийският център за наблюдаване на човешките права, а сирийската държавна телевизия демонстрира фрагменти с местата на бомбардировките, над които се издига дим.

Руската поддръжка по въздух стартира преди няколко дни, само че бе спряна по време на договарянията сред бунтовниците и съветската войска, в които посредничеше Йордания. Дераа е един от последните региони (без Идлиб и Северна Сирия), които не са под контрола на сирийския режим.

Данните на Сирийския център за наблюдаване на човешките права сочат, че близо 600 въздушни удара са били нанесени за 15 часа от през вчерашния ден до четвъртък сутринта. Убитите за последните седмици пък са най-малко 150 души съгласно организацията. Данните на центъра не могат да получат без значение потвъждение, само че той е един от дребното източници на информация за спора, чиито данни за произшествия след това се оказват точни.

Тази част на Сирия на доктрина беше " зона за деескалация ", чиито гаранти от предишното лято са Русия, Съединени американски щати и Йордания. Това бе една от договореностите на срещата на президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин в Хамбург. От седмици там тече атака на сирийския режим и даже в този момент (след присъединението на съветската авиация) Вашингтон не е дал знак, че е подготвен да се намеси, в случай че съглашението бъде нарушено.

Съединени американски щати споделиха преди седмици, че ще отговорят на всяко нарушаване. Бунтовниците обаче ги упрекват, че са се съгласили да си " затварят очите " и това решение е координирано с Русия. Според въоръжената съпротива Вашингтон също по този начин е споделил на бунтовниците да не чакат поддръжка от американската войска по време на тези сражения.

Като в Източна Гута

Според сътрудник на сирийската държавна телевизия, до момента в който на прицел на днешните бомбардировки е била южната част на град Дераа - град, за който се борят бунтовниците и армията - и няколко прилежащи града, армията се пробва да раздели територията на офанзивата на две елементи, като напредва югоизточно от Дераа.

Тактиката с вклиняване в бунтовническия регион бе употребена и при отвоюването на анклава Източна Гута, край Дамаск, владян от съперници на президента Башар ал Асад в продължение на няколко години.

Въоръжените сили на Дамаск се пробват да върнат контрола и на граничен пункт с Йордания и по този начин да възстановят търговията в тази част на югозападната граница. Опитите на армията да стигне до границата с Йордания и на запад от Дераа от последните дни към този момент са несполучливи.

 Руски въздушни удари още веднъж оказват помощ на Асад да си върне Югозападна Сирия
© Reuters

Хуманитарната обстановка

Според Организация на обединените нации над 320 хиляди души са напуснали домовете си, като доста от тях са се насочили към границите с Израел и Йордания. Само преди 10 дни броят им беше към 100 хиляди

И двете страни обаче (в Йордания към този момент има 650 хиляди бежанци) упорстват, че няма да отворят границите си и само ще изпратят помощи за засегнатите.

По данни на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците близо 60 хиляди души са в лагери по границата с Йордания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сирийската рецесия (1379)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР