Руски съд разпореди изземването на луксозен хотелски комплекс, собственост на

...
Руски съд разпореди изземването на луксозен хотелски комплекс, собственост на
Коментари Харесай

Хотелският комплекс на милиардера Дерипаска в Сочи беше конфискуван след разпореждане на руски съд

Руски съд разпореди изземването на първокласен хотелски комплекс, благосъстоятелност на милиардера Олег Дерипаска -  един от дребното олигарси, които подлагаха на критика войната на президента Владимир Путин в Украйна, оповестява " Файненшъл таймс ". Това е знак за натиска, пред който са изправени магнатите в страната след нашествието, в случай че те не се съгласни с политиката на Кремъл.

 

Правният спор, след първичен иск, заведен от теоретичен и учебен център под патронажа на Путин, предшества военната инвазия в Украйна и на пръв взор не е обвързван с внимателната рецензия на Дерипаска във връзка с тази война, която той назова " полуда ".

 

Съдебната заповед за изземване на хотелския комплекс Imeretinskiy и яхтеното пристанище в Сочи за 1 милиард $ обаче пристигна, откакто Кремъл изиска от Дерипаска да спре да подлага на критика войната, показва финансово издание, цитирайки двама души, осведомени с въпроса.

 

" Кремъл го помоли да се успокои ", сподели човек, непосредствен до Дерипаска.

 

Дерипаска е под наказания на Съединени американски щати от 2018 година поради връзките му с Кремъл. Но металургичният магнат е най-известният от дребния брой съветски бизнес водачи, които се изрекоха след пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари.

 

" Имаме потребност от мир допустимо най-скоро, защото към този момент сме минали точката, от която няма връщане ", написа той в Twitter през март.

Кремъл го е помолил още тогава да смекчи рецензиите си, съгласно различен човек, непосредствен до олигарха, и от този момент е повторил това искане най-малко един път.

 

Въпреки това през юни Дерипаска предизвести, че " унищожаването на Украйна би било колосална неточност ", макар че избягваше да подлага на критика персонално Путин.

 

Точно две седмици по-късно Федералната територия " Сириус ", теоретичен, учебен и туристически клъстер, основан под давлението на Путин, заведе три правосъдни каузи за поземлени разногласия против RogSibAl, компанията на Дерипаска, която има комплекса Imeretinskiy.

Решението на Путин през 2020 година да даде на " Сириус " статут на федерална територия – давайки му лично държавно управление и бюджет – означаваше, че на процедура той стана притежател на RogSibAl. Научният клъстер и хотелският комплекс са ситуирани един до различен на брега на Черно море.

 

Публично налични правосъдни документи, прегледани от " Файненшъл таймс ", демонстрират, че съдията се е произнесъл в интерес на " Сириус " през септември, изгонвайки компанията RogSibAl с настрана решение същия месец, постановяващо конфискуване на цялото недвижимо имущество на компанията на Дерипаска.

 

Основната фондация на " Сириус " - " Талант и триумф " е съсобственост на Сергей Ролдугин, виолончелист, другар на Путин, който е кръстник на дъщерята на президента Мария. Путин е ръководител на надзорния съвет на " Талант и триумф ".

 

Съединени американски щати описаха Ролдугин като " страж " на " офшорното благосъстояние “ на Путин, когато го сложиха под наказания през юни.

 

Елена Шмелева, шефът на " Сириус ", беше претендент от партията на Путин на изборите предходната година, макар че не стана народен представител. Телевизионният водещ Владимир Познер предходната година показа Шмелева в изявление, като сподели, че нейното " въздействие озадачава. Министри и ръководители на огромни компании летят до Сочи за срещи с нея при първа покана ".

 

Говорейки за Путин, представителят на Кремъл - Дмитрий Песков сподели пред " Файненшъл таймс ", че " Сириус в действителност е неговото бебе, той е този, който излезе с концепцията, ... само че това няма нищо общо със правосъдните каузи ”.

Той също по този начин сподели, че е " безусловно погрешно " да се допуска, че случаите са свързани с изказванията на Дерипаска за войната. " Той в никакъв случай не се е изказвал срещу интервенцията " в Украйна, сподели Песков. " Както мнозина, той упорства всичко да се прави по-добре и по-ефективно ... той излага своята позиция ".

 

Говорител на Дерипаска не отговори на искане за коментар на финансово издание. Нито от " Сириус ", нито от Главната прокуратура на Русия дадоха отговор на настояванията за коментар.

 

Сочи се трансформира в капиталов център, откакто беше " награден " за Зимните олимпийски игри през 2014 година, като в града и покрайнините бяха налети над 50 милиарда $.

 

Близо половината дял беше спретнат от предприемачи като Дерипаска, който похарчи към 1 милиард $ за олимпийско населено място и товарно пристанище, което по-късно се опита да трансформира в първокласен комплекс с яхтено пристанище. Това, което в този момент е комплексът Imeretinskiy, се простира на 1,5 километра по крайбрежието, с голям брой хотелски здания и жилищни блокове с плувни басейни.

 

 

Източник БНР
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР