Руски съд призна за виновен бившия икономически министър Алексей Улюкаев

...
Руски съд призна за виновен бившия икономически министър Алексей Улюкаев
Коментари Харесай

Руски съд призна бивш министър за виновен, че е взел подкуп от 2 млн. долара

Руски съд призна за отговорен някогашния стопански министър Алексей Улюкаев за отговорен за взимане на рушвет в изключително огромен размер, оповестиха съветските медии.

Според арбитър Лариса Семьонова от Замоскворецкия съд той персонално е взел сума в размер на 2 милиона $ от Игор Сечин, основен изпълнителен шеф на петролната компания " Роснефт ". Самият Сечин, свикан четири пъти като очевидец, не се яви нито един път (темата беше коментирана през вчерашния ден и от президента Владимир Путин, съгласно който той е трябвало да отиде). В резултат основен очевидец стана генералът от Федералната работа на сигурност (ФСБ) на Русия Олег Феоктистов, оглавявал службата за сигурност на " Роснефт " все още на задържането на Улюкаев.

Наказанието на Улюкаев следва да бъде несъмнено. Прокуратурата искаше 10 години в затвор при непоколебим режим и санкция от 500 милиона рубли (по настоящия курс към 8.5 милиона долара). Обвинението също по този начин упорства той да бъде лишен от почетните си звания и държавните си награди.

Самият някогашен министър не се признава за отговорен, а пред съда сподели, че виновността му е единствено в това, че " прекомерно постоянно е прибягвал до взаимни отстъпки " в бюрократичната въртележка.

Улюкаев беше най-високопоставеният съветски чиновник, задържан за корупция, откогато на власт е президентът Владимир Путин. Първият в историята на модерна Русия арест на федерален министър стана факт на 14 ноември 2016 година. Според данни на Следствения комитет - позиция, която споделяше и прокуратурата - подкупът, поради който е арестуван, е получен като " признателност " за издадената от министерството на позитивна оценка, която разреши на " Роснефт " да купи от страната 50.8 на 100 от акциите на по-малкия производител на нефт " Башнефт ".

През октомври предходната година " Роснефт " закупи малко над 50% от " Башнефт " против 330 милиарда рубли (около 5 милиарда долара). Действията нито на " Роснефт ", нито на " Башнефт ", както и самата договорка, не са поставяни под подозрение.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР