Руски съд осъди на глоба руска фотографка за публикуване в

...
Руски съд осъди на глоба руска фотографка за публикуване в
Коментари Харесай

Глоба за руска фотографка, публикувала снимки със знаме в цветовете на дъгата

Руски съд осъди на санкция съветска фотографка за издание в интернет на фотоси със знаме в цветовете на дъгата - знак, считан от съветските управляващи за " екстремистки ", заяви през днешния ден неправителствената организация " Първи отдел ", представена от Агенция Франс Прес. 

Тридесет и три годишната Ирина Мосина ще би трябвало да заплати 1 500 рубли (около 15 евро) за разпространяване на " символиката на екстремистка организация ", разяснява " Първи отдел ". Сумата е дребна, само че санкцията е показателна, защото илюстрира усилването на репресиите против представителите на ЛГБТ+ общността в Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Процесът, който стартира при започване на предходната седмица, е първото сходно дело, откакто съветският Върховен съд забрани " интернационалното " ЛГБТ+ придвижване поради " екстремизъм " в края на 2023 година, като проправи по този метод пътя за правосъдни преследвания. Самото придвижване обаче не съществува юридически, защото в Русия няма организация с такова име. 

Неправителствената организация " Първи отдел " окачестви като " несправедлива " присъдата на Ирина Мосина, като посочи, че тя е разгласила фотосите, преди възбраната на ЛГБТ+ придвижването да влезе в действие. Според сдружението делото е почнало по самодейност на служител на реда от отдела за битка с екстремизма, който е забелязал фотоси на фотографката, съдържащи знамето в цветовете на дъгата в профила ѝ в " Инстаграм ".

В края на предходната седмица в съветски съдилища бяха заведени други сходни каузи, предава Българска телеграфна агенция, базирайки се на Агенция Франс Прес. В Нижни Новгород, намиращ се на към 420 км източно от Москва, жена е била задържана за това, че е носила обеци в цветовете на дъгата, оповестява " Първи отдел ".

Във Волгоградска област, в Югозападна Русия, в четвъртък съд заяви, че е наложил санкция от 1000 рубли (около 10 евро) на мъж за издание в обществените мрежи на знаме в цветовете на дъгата.

През 2013 година в Русия бе признат закон, който не разрешава пропагандата на " нетрадиционни полови връзки " измежду малолетни. След като съветските сили нахлуха в Украйна, възбраната бе разширена и обхвана всички форми на агитация на ЛГБТ+ в медиите, интернет, книгите и филмите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР