Руски съд осъди журналист на две години затвор за публикуване

...
Руски съд осъди журналист на две години затвор за публикуване
Коментари Харесай

Осъдиха на две години затвор руски журналист, други петима са били арестувани

Руски съд осъди публицист на две години затвор за издание на известия в интернет, осъждащи съветската инвазия в Украйна . По същото време в Москва бяха задържани петима публицисти от самостоятелни медии, съобщи Франс прес.

Михаил Фелдман, публицист и деятел от град Калининград, беше приет за отговорен в опит да " дискредитира " съветската войска и ще би трябвало да изтърпи присъдата си в наказателна колония със " непоколебим режим ", заяви профилираната неправителствена организация ОВД-Инфо.



Фелдман към този момент един път е бил глобяван за " дискредитиране " на армията при започване на 2022 година, откакто е взел участие в проява против войната на Русия в Украйна. След това той е бил упрекнат в рецидив и наказателно преследван.

По данни на ОВД-Инфо той е упрекнат, че е споделял в интернет наличие , осъждащо съветската инвазия в Украйна.

" Не съм убивал, не съм грабил, не съм крадял, не съм изнасилвал и сигурно не съм водил завоевателна война против прилежаща страна ", е споделил журналистът в заключителното си слово преди произнасянето на присъдата, заяви ОВД-Инфо.

В Москва Антонина Фаворска, фотограф от СОТАвижън (SOTAvision), една от последните медии, които отразяват политическите репресии в Русия, е упрекната в " екстремизъм " , за което се планува тежка присъда затвор, оповестиха от медията ѝ.

Според СОТАвижън това дело е обвързвано с активността на придвижването, ръководено от починалия опозиционер Алексей Навални, който умря в пандиза през февруари и чиито организации са класифицирани като " екстремистки " от съветските съдилища.

Антонина Фаворска от години отразява правосъдните процеси против Навални . Именно тя снима последното видео, показващо опозиционера, на 15 февруари по време на правосъдно чуване.

Тя е задържана на 17 март, няколко часа откакто е положила цветя на гроба му , и след това е наказана на 10 дни административен арест за непокорство на полицията.


       
Вчера вечерта, откакто е излежала тази присъда, тя още веднъж е била арестувана при излизането си от ареста. След това апартаментът ѝ е претърсен, както и този на родителите ѝ, и тя е настанена още веднъж в ареста, заяви СОТАвижън.

Други две журналистки, Александра Астахова и Анастасия Мусатова, които са пристигнали да посрещнат колежката си при освобождението ѝ от пандиза, са били задържани за малко и жилищата им също са били претърсени, заяви ОВД-Инфо.

И най-после, през вчерашния ден вечерта полицията е арестувала Екатерина Аникевич от медията СОТАвижън и Константин Жаров от РусНюз (RusNews) , след което ги е освободила, без да им бъде повдигнато обвиняване на този стадий.

По време на ареста Жаров е бил обичай и заплашван със полово принуждение от полицейски чиновници, твърди свидетелка на случилото се, представена от ОВД-Инфо.

" Ритаха ме, затискаха главата ми с крайник, извиваха ми пръстите, подиграваха ми се, когато се пробвах да се изправя ", споделя Жаров, представен от РусНюз. Журналистът и сътрудниците му са били обиждани, че са " наркомани " и " взломаджии " от служителите на реда, до момента в който са ги били, излиза наяве от описа на Жаров пред неговата медия. Според него насилието е било предизвикано от снимането на репортаж наоколо до дома на журналистката Антонина Фаворска.

Всеки миг е значим! Последвайте ни ви, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР