Руски и беларуски спортисти, които получават финансова подкрепа от държавите

...
Руски и беларуски спортисти, които получават финансова подкрепа от държавите
Коментари Харесай

Великобритания поиска забрана за руски спортисти с държавно финансиране

Руски и беларуски спортисти, които получават финансова поддръжка от страните си, би трябвало да бъдат изключени от интернационалния спорт. Това разгласи министърът на културата, медиите и спорта на Англия Луси Фрейзър.

Състезатели от двете страни бяха изключени от интернационалните надпревари в множеството спортове поради войната в Украйна, само че предишния месец Международният олимпийски комитет (МОК) връщането на руснаци и беларуси като неутрални, а няколко интернационалните спортни федерации към този момент извършиха рекомендацията. Все още няма взето решение за олимпийските игри в Париж през 2024.

 МОК предложи стартиране на съветски спортисти, само че ще мисли за Париж 2024 (обновена) МОК предложи стартиране на съветски спортисти, само че ще мисли за Париж 2024 (обновена)

В съвещание на Съвета на Европа по отношение на съветското присъединяване в спорта, Фрейзър съобщи, че има " прекомерно доста въпроси без отговор " и изиска повече изясненост от МОК.

" В рекомендацията не се загатва на никое място държавното финансиране, което е нарушаване на неутралността. Има рекомендация единствено за спортисти, свързани с военните структури и структурите на държавната сигурност. Всички знаем връзката сред страната, военните и спорта в Русия и Беларус. МОК би трябвало да обясни позицията си или да се върне назад първоначално. Трябва да се подсигурява, че единствено неутрални спортисти вземат участие в надпреварите ", сподели Фрейзър.

Според нея доста съветски спортисти " интензивно поддържат " нашествието в Украйна. Преди време МОК предложи на английското държавно управление да автономията на спорта.

Въпросът с държавното финансиране на спортисти в Русия и Беларус беше издигнат и от министъра на спорта на Франция Амели Удеа-Кастера. Тя уточни, че има доста " осезаеми проблеми " преди олимпийските игри в Париж.

" Каква е позиция ще заеме МОК по отношение на спортистите, които получават финансиране от Русия и Беларус? Или тези, които получават финансова поддръжка от компании, имащи връзки с Русия и Беларус? ", попита Удеа-Кастера.

 Не може да има цялостна изолираност на съветските спортисти, разгласи Томас Бах Не може да има цялостна изолираност на съветските спортисти, разгласи Томас Бах

На съвещанието МОК беше показан от някогашни спортисти. Габи Ахренс, ръководител на Асоциацията на спортистите към националните комитети на Африка, съобщи, че забрани не би трябвало да има.

" Ако олимпийските игри са единствено за страни с еднообразно мислене, това няма да е същинско отражение на света. Ако държавните управления вземат решение кой да взе участие в надпревари, това ще е краят на спорта, какъвто го познаваме през днешния ден ", съобщи Ахренс.

Бившият арменски герой Арсен Юлфалакян, ръководител на комисията на спортистите към интернационалната федерация по битка (UWW), съобщи, че в никакъв случай не е желал цялостна възбрана за Азербайджан, макар че двете страни са спор поради Нагорни-Карабах.

" Знам какво е войната. Загубих другари, родственици. Никога не съм желал цялостна възбрана за спортисти от Азербайджан, няма и да го направя. Спортът не би трябвало да бъде политизиран. Не е задоволително да се употребява като инструмент за наказване. Не държавните управления би трябвало да вземат решение ", сподели Юлфалакян.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР