Руски граничари застреляха грузински гражданин на 6 ноември близо до

...
Руски граничари застреляха грузински гражданин на 6 ноември близо до
Коментари Харесай

Руските сили убиха грузинец близо до границата с Южна Осетия

Руски граничари гръмнаха грузински жител на 6 ноември покрай границата с подкрепяния от Москва сепаратистки район Южна Осетия, заяви грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили, съобщи „ Политико “.

" Инцидентът още един път удостоверява сложната среда за сигурност на място и приказва за тежките последствия от окупацията ", съобщи Гарибашвили в изказване.

След провокирната от Русия война сред двете страни през 2008 година Русия едностранно призна Южна Осетия - съветските сили са ситуирани том от 90-те години на предишния век - както и района Абхазия, и от този момент заплашва да ги анексира.

Висшият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел осъди стрелбата.

" Европейски Съюз изрично осъжда убийството на грузински жител и задържането на различен от съветските граничари в Кирбали ", написа Борел в X, като добави: " Призоваваме за неотложно освобождение. "

Грузия подаде молба за участие в Европейски Съюз през март 2022 година дружно с Украйна и Молдова - само че за разлика от другите две страни тя не получи статут на кандидатка и от нея беше поискано първо да реализира редица промени.

Тази седмица Европейската комисия би трябвало да вземе решение по кандидатурата на Грузия за участие и се чака да ѝ даде статут на претендент за участие, макар опасенията по отношение на проруските трендове на ръководещото държавно управление и ориста на някогашния президент Михаил Саакашвили, който е в пандиза и със мощно влошено здраве. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР