Руски гражданин, у когото са намерени два дрона и голямо

...
Руски гражданин, у когото са намерени два дрона и голямо
Коментари Харесай

Съмнения за шпионаж: Норвегия задържа руснак с огромно количество криптирани снимки и видеа

Руски жител, у който са открити два дрона и огромно количество сниман видео и снимков материал, е бил арестуван в Норвегия, до момента в който се опитвал да се върне в родината си, съобщи „ Франс прес “, като се базира на норвежкото правораздаване.

50-годишният Виталий Рустанов е бил задържан в сряда в арктическата част на Норвегия, на граничния пункт Стурскуг – единствената точка за прекосяване сред страната и Русия, до момента в който се опитвал да го пресече с два дрона и съоръжение за цифрово запазване на данни.

Съдия от норвежката община Вадсьо постанови през днешния ден краткотрайно задържане под стража на Рустанов за две седмици по искане на полицията.

„ Съществуват… догатки, че той би опитал да се укрие от правосъдно гонене, в случай че не бъде арестуван “, стимулира се магистратът. Той посочи, че Рустанов има съветски и израелски паспорт.

От решението на съда, с което Агенция Франс Прес разполага, излиза наяве, че Рустанов е бил в Норвегия от август и е признал, че е снимал с дроновете „ из цялата страна “. У него са открити 4 терабайта фотоси и видеа, някои от които са криптирани.

Подобно на други западни страни, Норвегия забрани прелитането на своя територия на апарати, ръководени от съветски жители или компании, като реакция на нашествието на Русия в Украйна. Нарушаването на това ограничаване е наказуемо с до три години затвор, отбелязва Агенция Франс Прес.

По-рано беше обявено за неидентифицирани прелитания на дронове наоколо до норвежки енергийни уреди, в това число над петролно-газови платформи в морето.

Тези сигнали, дружно със хипотетичния бойкот на газопроводите „ Северен поток “ 1 и 2 в Балтийско море, принудиха Норвегия да ускори сигурността към сходни уреди. След намаляването на съветските доставки поради войната в Украйна, скандинавската страна се трансформира в най-големият снабдител на природен газ за Европа.

Норвежките медии оповестиха за следващо прехвръкване на дрон нощес, наоколо до газопреработвателния комплекс „ Корстьо “ в югозападната част на страната. Полицията към момента не е идентифицирала виновните и изиска помощ от жителите.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!44ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

,, 14.10.2022, 16:55
14.10.2022, 16:10
14.10.2022, 15:45
14.10.2022, 15:02
Последни публикации-14.10.2022, 17:20-14.10.2022, 16:55-14.10.2022, 16:10Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР