Руската валута днес поевтиня рязко с повече от процент срещу

...
Руската валута днес поевтиня рязко с повече от процент срещу
Коментари Харесай

Нов срив на рублата, колко харчи Русия за войната

Руската валута през днешния ден поевтиня внезапно с повече от % против щатския $, достигайки равнища над 100 рубли $ за повторно през последните два месеца.

Това става, макар че Централната банка на Русия увеличи през септември главната си рента до 13%. През юли ставката беше 8,5%.

Същевременно от съветското министерство на стопанската система покачиха инфлационните си упования за тази година до 7,5%. За съпоставяне инфлационната цел на Централната банка на Русия за ценова непоклатимост е 4%.



Икономическата прогноза за идващите три години включва поевтиняване на петрола и на съветската рубла против щатския $.

Освен това от съветското министерство на стопанската система чакат през актуалната година внезапно стесняване на износа на Русия с над 130 милиарда $ и растеж на вноса с 37 милиарда $.

Изглежда главен мотор за растежа на съветската стопанска система ще бъде военната индустрия.



Военните разноски на Русия са се утроили през тази година спрямо времето преди нашествието в Украйна, по данни на Института Кенан.

Сега Москва има намерение да похарчи 160 милиарда $ за военни потребности или 40 % от съветския държавен бюджет. В композиция с районните и частни разноски, свързани с войната в Украйна,  сумата може да надвиши 10 % от брутния вътрешен артикул на Русия през 2023 година

Официално за 2024 година е планувано нарастване на бюджета за защита със 70%, от 63 милиарда $, до 107 милиарда $ или 6% от Брутният вътрешен продукт. Но също така в бюджета на Русия за идната година са планувани близо 110 милиарда $ като класифицирани разноски за неопределени цели.



Обявените предходната седмица проекти за огромно нарастване на разноските за защита също ускориха терзанията за съветските държавни финанси, защото приходите от нефт и газ не престават да са под напън от глобите на Запада поради нашествието в Украйна.

Наскоро съветският президент Владимир Путин подреди на държавното управление и на централната банка да подхващат ограничения за стабилизиране на валутата, като съобщи, че нейната уязвимост е главната причина за повишението на потребителските цени в Русия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР