Руската централна банка (РЦБ) прекъсна цикъла на понижаване на ключовата

...
Руската централна банка (РЦБ) прекъсна цикъла на понижаване на ключовата
Коментари Харесай

Русия запази ключовата си лихва след въвеждането на новите американски санкции

Руската централна банка (РЦБ) прекъсна цикъла на намаление на основната си рента и през днешния ден я остави на ниво 7,25%. Това се показва в известието на банката, представено от Ройтерс.

На предходния съвет на шефовете, състоял се на 23 март, лихвата бе намалена с 25 базисни пункта по отношение на предходното ниво от 7,5 на 100 на фона на рекордно ниската инфлация.

Регулаторът отбелязва, че годишната инфлация е на рекордно ниско ниво. При товаq отслабването на рублата през април на фона на геополитическото напрежение ще стане фактор за по-бързо доближаване на темпото на напредък на потребителските цени до 4%, само че не основава опасности за превишаване на задачите за инфлацията.

Новото решение за лихвата е взето на фона на внезапни промени на изискванията - на 6 април Съединени американски щати вкараха нови наказания против Русия, което намали котировките на съветските скъпи бумаги и отслаби рублата. Пазарът компенсира част от загубите, само че анализаторите не чакаха съветската централна банка да разхлаби политиката си след априлския потрес, чиито последствия следва да бъдат оценени.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР