Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350

...
Руската централна банка повиши основния си лихвен процент с 350
Коментари Харесай

Спешно увеличиха лихвите в Русия

Руската централна банка увеличи главния си лихвен % с 350 базисни пункта до 12% на изключително съвещание във вторник.

Спешното увеличение на лихвите е опит да се спре обезценяването на рублата след обществения апел на Кремъл за по-строга парична политика, предава Ройтерс.

Руската валута поевтиня до над 100 рубли за $ в понеделник, повлечена от въздействието на западните наказания върху комерсиалния баланс на Русия и скока на военните разноски, макар че централната банка спря покупките на задгранична валута на вътрешния пазар до края на 2023 година Нивото над 100 $ за 1 рубла се минава за първи път от март 2022 година насам.

Икономическият консултант на президента на Русия Владимир Путин Максим Орешкин в понеделник укори централната банка за отслабващата валута, като дефинира паричната политика като „ мека “.

Часове след думите на Орешкин, когато рублата падна до съвсем 102 рубли за 1 $, банката разгласи изключително съвещание. Това хвърли избавителен пояс на валутата.

„ Натрупва се инфлационен напън. Решението е ориентирано към ограничение на рисковете за ценовата непоклатимост “, показва се в изказване на съветската централна банка. „ Влиянието на обезценяването на рублата върху цените набира скорост и упованията за инфлацията се покачват “, добавя се в известието.

За последно централната банка на Русия пристъпи към незабавно нарастване на лихвите в края на февруари 2022 година, откакто Кремъл изпрати войски в Украйна и стартира войната. След това институцията поетапно понижи лихвите до 7,5%, защото инфлационният напън отслабна през втората половина на 2022 г, написа investor.

От септември 2022 година банката поддържаше лихвените проценти без смяна, само че непрекъснато предупреждаваше за идно нарастване. На последното съвещание на управителния съвет на институцията през юли лихвите бяха нараснали до 8,5%. Следващото решение за ставката би трябвало да бъде взето на 15 септември, напомня Ройтерс.

Инфлацията в Русия през 2022 година беше двуцифрена. През пролетта на 2023 година растежът на потребителските цени се забави, само че в този момент годишната инфлация още веднъж е над задачата от 4% на централната банка и се форсира. Според данни на централната банка годишната инфлация на сезонно изгладена база за последните три месеца възлиза на приблизително 7,6%.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР