Руската църква Св. Николай Чудотворец в София отново отвори врати.

...
Руската църква Св. Николай Чудотворец в София отново отвори врати.
Коментари Харесай

Голяма душевна радост. Руската църква в София отново отвори врати

Руската черква " Св. Николай Чудотворец " в София още веднъж отвори порти. Това стана тъкмо 50 дни, откакто остана без рускоезични свещеници и беше заключена.

Новият предстоятел на храма протойерей Владимир Тишчук , назначен от съветския патриарх Кирил, отслужи молебен в петък сутринта. На него присъстваше и съветската посланичка Елеонора Митрофанова .

Руската черква беше затворена на 21 септември. Тогава някогашният ѝ предстоятел архимандрит Васиан и още двама свещеници бяха поради съмнения на ДАНС , че съставляват опасност за националната сигурност. Преди това те бяха.

Заключването на храма стана мотив за разногласия чия е собствеността на църквата. Проверка на Свободна Европа в държавните архиви откри, че земята под нея е съветска благосъстоятелност от повече от век. По-късно прокуратурата разпореди на ДАНС инспекция по случая.
 Елеонора Митрофанова на молебена.
В началото на ноември държавното обвиняване предложи на районното министерство да заведе дело, с цел да си върне страната собствеността над съветската черква. Като причина беше изтъкната неналичието на документи, въз основа на която през 1997 година софийски нотариус е издал на съветското посолство.

Преди ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова дефинира този процес като " намерено проявяване на неприязън " и заплаши българските управляващи, че " ще бъде търсена отговорност за техните противозаконни дейности ".

" Не може да има никакви подозрения. Имаме всички документи и в случай че нещо ще става, то това ще е чисто политическо деяние. Няма никакви подозрения, че тази черква принадлежи на съветското посолство ", сподели след молебена в петък Елеонора Митрофанова , отказвайки да разяснява " юридически моменти ".

" В този миг изпитвам единствено огромна душевна наслада ", добави съветската посланичка с уточнението, че се е помолила " за здраве и за мир, с цел да се върнем всички в нормалността, допустимо най-скоро ".

Молебенът в църквата, отслужен за първи път от Тишчук, беше посетен най-вече от чиновници в съветското посолство. Имаше и десетина български клирици, измежду които водачът на АБВ Румен Петков и председателката на Съюза на българските публицисти Снежана Тодорова .

Новият предстоятел на храма " Св. Николай Чудотворец " беше клирик на Виенската и Австрийската епархии преди да бъде изместен в София.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР