Руската стратегическа авиация нанесе удари за трета поредна нощ в

...
Руската стратегическа авиация нанесе удари за трета поредна нощ в
Коментари Харесай

Русия удари мощно по Одеса, Николаев и Суми с ракети X-22, Оникс и Калибър

Руската стратегическа авиация нанесе удари за трета поредна нощ в Одеса, Николаев, както и в Суми, оповестяват украинските медии, представени от " Фокус ".

След удари с хиперзвукови ракети " Оникс " и " Калибър " в центъра на Одеса е спряло електричеството и е избухнал пожар. Двама души са в болница.

В Николаев след удар в центъра на града бяха ранени девет души, има починали (ръководителят на района Ким не прецизира броя им).

Кметът на града Сенкевич заяви, че са потърпевши пет жилищни високи здания в Николаев. Те бяха прекратени от електрозахранването и на хората беше препоръчано преселване.

В различен регион са потърпевши към 15 гаража, а на прилежащи къщи са изпочупени прозорци.

Съобщава се за още гърмежи в региона на Суми и Черноморск.

Според информацията на украинските Военновъздушни сили, тази нощ ракетите X-22 са изстреляни от съветски самолети Ту-22м3 от южно направление.

Руските удари по украинската пристанищна инфраструктура продължиха и в нощта против четвъртък, откакто в сряда вечерта Москва разгласи, че ще смята всички кораби във водите на Украйна за законни военни цели, написа Reuters.

С повишаването на опасенията по отношение на изтеглянето на Русия от договорката, която уреждаше износа на украинско зърно към международните пазари, управляващите в областите Николаев и Одеса оповестиха за към 20 души, ранени при ударите.

Украйна също разгласи в сряда, че открива краткотраен маршрут за мореплаване през териториалните води на Румъния, прилежаща черноморска страна.

" Целта му е да улесни деблокирането на интернационалното мореплаване в северозападната част на Черно море “, изясни Васил Шкураков, настоящ министър на общностите, териториите и развиването на инфраструктурата, в писмо до Международната организация за мореплаване на Организация на обединените нации.

Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на зърно в света. Фючърсите на пшеницата в Съединени американски щати скочиха с 8,5% в сряда, най-големият им дневен растеж от дни след нахлуването на Русия в нейния комшия на 24 февруари 2022 година

Министерството на защитата на Русия предизвести, че страните на знамето на корабите, пътуващи до украинските пристанища, ще се смятат за страни в спора на страната на Украйна.

След като последният транспортен съд напусна Украйна в неделя в границите на Черноморската самодейност за зърно, Русия нападна региона на Одеса в понеделник против вторник вечерта. Трите пристанища в района бяха единствените, работещи в Украйна по " зърнената договорка “.

Ударени са терминали за зърно и промишлено оборудване, хранилища, търговски центрове, жилищни и административни здания и коли, оповестиха украински управляващи.

Южното военно командване на Украйна разгласи, че Русия е употребила свръхзвукови ракети, в това число Х-22, предопределени да унищожават самолетоносачи, с цел да ударят пристанищната инфраструктура на Одеса.

" В пристанищата, които бяха атакувани, имаше складирани към милион тона храна “, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в нощното си послание в сряда. " Именно това количество трябваше към този момент да е доставено на страните консуматори в Африка и Азия “.

" В терминала, потърпевш най-вече от съветския гнет тази нощ, се съхраняваха 60 000 тона селскостопански артикули, предопределени за изпращане до Китай “, означи Зеленски.

Рано в четвъртък минимум 18 души бяха ранени при удара против пристанищния град Николаев, разкри регионалният шеф, до момента в който представител на Одеса съобщи, че двама души са били приети в болница, откакто ударът е предизвикал пожар.

Американски чиновници разполагат с информация, сочеща, че Русия е сложила спомагателни морски мини в методите към украинските пристанища в нещо, което наподобява като " координирано изпитание да оправдае всевъзможни офанзиви против цивилни кораби в Черно море и да упрекна Украйна за тези офанзиви “, означи представителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адам Ходж.

Руският президент Владимир Путин упрекна западните страни в " деформиране " на договорката за зърно, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.

Международният валутен фонд в сряда разяснява, че излизането на Русия от договорката заплашва да утежни световната хранителна неустановеност и може да усили цените на храните, изключително в бедните страни.

Путин съобщи, че Русия неотложно ще се върне към пакта, в случай че изискванията на Москва бъдат изпълнени: облекчение на рестриктивните мерки върху износа на храни и торове. Западните страни назовават това опит да се употребяват питателните доставки, с цел да се отслабят финансовите наказания, които към момента разрешават на Русия да продава храна.

Далеч от пристанищата, боевете продължиха в сряда в източна и южна Украйна, където в границите на дълго чаканата контраатака Киев се пробва да си върне територия от съветските сили. Руснаците са се окопали в мощно укрепена фронтова линия.

Във Вашингтон Пентагонът разгласи спомагателна помощ за сигурността на Украйна на обща стойност към 1,3 милиарда $, като пакетът включва качества за противовъздушна защита и муниции.

Очаква се в Брюксел външните министри на Европейския съюз да обсъдят предложение в четвъртък за консумиране на до 20 милиарда евро за оръжия, муниции и друга военна помощ за Украйна за четири години.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР