Руската специална военна операция (СВО) в Украйна продължава вече три

...
Руската специална военна операция (СВО) в Украйна продължава вече три
Коментари Харесай

Русофилията и русофобията като геополитически фактори в Източна Европа

Руската специфична военна интервенция (СВО) в Украйна продължава към този момент три месеца и надалеч не е завършила. Продължителната акция не би била допустима без невижданата военна помощ на НАТО за украинския режим. Тук основна роля играят прилежащите на Украйна източноевропейски страни. От една страна, доставките на военна техника минават през територията на тези страни. Те доставят и остарели руски оръжия, с които украинските военни са привикнали да работят. От друга страна, точно тези страни одобряват максимален дял от украинските бежанци. Те поемат главните разноски и опасности от борбата с Русия.

С оглед на това изключително значение придобива идеологическият фактор. Русофобията, вкоренена в националната логика на психиката, или, в противен случай, обичайното приятелското или неутрално отношение към Русия може да бъдат фактори, влияещи върху стабилността в избрана страна. В това отношение страните от Източна Европа не са хомогенни.

Словакия

През април словашките управляващи предадоха на Украйна единствената си система за противовъздушна защита С-300. Изпращането на комплекса стана скрито. Опозицията беше изрично срещу този жест. Тя упрекна словашките управляващи, че по едно и също време въввличат страната в спора и по този метод понижават отбранителната дарба на страната.

Съединените щати дадоха обещание да изпратят системи за противовъздушна защита Patriot в Словакия. Те обаче ще бъдат следени от несловашки боен личен състав, което лишава Словакия от надзор над нейното въздушно пространство, де-суверенизирайки тази дребна страна.

Бившият словашки министър председател и водач на партията Смер-СД Роберт Фицо твърди, че " прехвърлянето на Противовъздушна отбрана С-300 в Украйна е акт на война с непредвидени последствия за Словакия ".

Въпреки митингите, словашкият министър председател Едуард Хегер отиде по-далеч и на 12 април предложи да достави словашки самолети МиГ-29 на Украйна. Словашките военновъздушни сили разполагат с дузина от тези самолети.

По-рано даже Полша не смееше да предприеме такава стъпка, страхувайки се от съветски удари по нейна територия. В същото време, макар антируската агитация, една трета от словаците поддържат съветската специфична военна интервенция в Украйна.

На 4 май Словакия също разгласи готовността си да ремонтира развалената украинска военна техника. Така републиката, в която се следиха най-вече проруски настроения измежду всички страни от Централна Европа преди Специалната военна интервенция, е най-интензивно въвлечена във военни дейности измежду всички страни на източния фланг на НАТО. Причината е, че тази страна е минимум субектна.

През 2018 година Словакия имаше своя лична „ цветна гражданска война “, „ антикорупционните “ митинги, напомпани от Запада, доведоха до оставката на Роберт Фицо, а по-късно и до загубата на парламентарното болшинство на Smer-SD.

Словашкото държавно управление може да бъде насила да направи това, което даже Полша намерено не смее да направи.

Тази политика е съпроводена от репресии: те се пробват да лишат Робърт Фицо от депутатския му мандат и да го арестуват за оповестяване на информация за данъчни нарушавания на неговите съперници (твърде се, че информацията е получена нелегално).

По-рано различен опозиционен водач, водачът на дясната популистка " Народна партия Нашата Словакия ", Мариан Котлеба, беше лишен от депутатския си мандат по измислени обвинявания.

Полша

На 30 март полският министър председател Матеуш Моравецки сподели, че Полша „ слага избран тип стандарт “ в това, което по-рано се наричаше русофобия. Варшава се усеща като нов център на Европа, който на вълната от антируски настроения се пробва да показва водачеството си.

От една страна, това се отнася за Франция и Германия. От друга страна, Унгария. Вицепремиерът на полското държавно управление и същинският водач на ръководещата партия " Право и правдивост " Ярослав Качински съобщи, че Полша " не може повече да си сътрудничи " с Унгария, до момента в който тя не промени курса.

Говорим за съдействие сред Унгария и Русия. Унгарският министър председател Виктор Орбан се пробва да блокира всеки опит за налагане на наказания на Европейски Съюз върху съветския газ и нефт, защото те биха „ умъртвили Унгария “.

Унгария е и единствената европейска страна, която изисква обективно и без значение следствие на нещастието в Буча. Други към този момент упрекнаха Русия за всичко.

„ Когато министър председателят Орбан каже, че не може да види какво тъкмо се е случило в Буча, би трябвало да бъде посъветван да види офталмолог “, продължи ръководителят на ръководещата партия „ Право и правдивост “.

Въпреки опита на Полша да изиграе първа цигулка в русофобския концерт на западните сили, това не усъвършенства връзките й с Брюксел. Консервативното управление на Полша от дълго време влезе в нескончаем спор с управлението на Европейски Съюз. Поради това Европейски Съюз спря отпущането на пари за Полша.

На 4 май полският президент Анджей Дуда сподели в изявление за The Wall Street Journal, че за него „ наличието на американски войски в нашия район “ е гаранция против „ разрастването на съветската имперска политика “. Той акцентира, че ще бъде „ доста благополучен, в случай че тези войски останат тук за непрекъснато “.

Унгария

Решението на Виктор Орбан да заплаща съветския газ в рубли може да докара до изолираност на Унгария, закани немският министър на стопанската система Роберт Хабек.

Според него дейностите на унгарския министър председател опонират на решението на Г-7 да заплаща съветската сила във валутите, планувани в договорите - долари и евро. Така Европейският съюз към този момент стартира да ползва своята политика на изолираност, която беше ясно загатната в очакване на изборната победа на Орбан.

Позицията на Унгария беше подложена на критика от други страни от НАТО и Европейски Съюз през месеците на Новата международна война. Ръководството на Украйна упреква Будапеща в проекти за завладяване на украински територии (без да вижда съществуването на такива проекти в Полша). В резултат на това унгарският министър председател Виктор Орбан попадна на уеб страницата на Миротворец в листата на враговете на Украйна.

В Европейски Съюз Унгария изрично се опълчва на проектите за налагане на петролно ембарго на Русия, даже със забавяне за Унгария и Словакия до края на 2023 година Сред страните от Централна и Източна Европа Унгария се придържа към най-независимата позиция, което затруднява построяването на общ антируски фронт.

Румъния

В Румъния напомпването на обществото с антируска агитация докара до терористична офанзива против съветското посолство на 6 април, когато локален жител, разследван за малтретиране на деца, се разгласи за украинец и се блъсна в портите на съветското посолство в Букурещ, след което той запалил себе си и колата си.

Румъния, при положение на ескалация на спора в Приднестровието, съгласно източници на съветски медии, може да поеме контрола над Република Молдова.

От стратегическо значение за Румъния е и Южна Бесарабия – част от Одеската област на Украйна, отделена от главната територия на Украйна с естествена бариера – Днестърския лиман.

Румъния, сходно на Полша, играе основна роля в снабдяването на Украйна с гориво и западни оръжия. Присъствието на американски войски в страната се усилва.

В същото време Румъния усилва съдействието с Украйна за изпращане на артикули през Молдова. Така Румъния става от основно значение за обезпечаване на Южна Украйна и Одеска област с оръжие и за експорт на украински артикули.

България

В България през целия април имаше митинги против доставката на оръжие за Украйна. Демонстрациите бяха проведени от парламентарната партия " Възраждане ". Президентът Румен Радев се опълчи на даването на военна помощ на Украйна.

Решението на Газпром да спре продажбата на газ за България удари позициите на българските русофили. Това обаче беше породено от отхвърли на самото държавно управление на страната да купува газ за рубли.

На 4 май българският парламент (с изключение на депутатите от групата на Възраждане) гласоподава за даване на филантропична и военно-техническа помощ на Украйна. Киев би желал да ремонтира военната си техника в България и да изнася зърно през пристанище Варна (румънските пристанища към този момент се употребяват от Украйна усилено).

Президентът Радев разкритикува решението на Народното събрание, заявявайки, че " то крие заплаха да въвлече България в този спор ". Според президента „ спорът няма да бъде къс, той ще се разраства и ще изисква рационални решения, като даже самата дефиниция „ военно-техническа помощ “ е много разтегаема и рискова “.

Струва си да се означи, че в България равнището на поддръжка за Русия през последните месеци (от февруари до май) е намаляло от 32% на 25%. В същото време би трябвало да се има поради, че в подтекста на антируската истерична агитация и нежеланието на доста българи да разкриват на социолозите за същинските си настроения, боязън от репресии и остракизъм, в подтекста на антируския дискурс, преобладаващ в медиите, 25% е сериозна цифра. Най-малко една четвърт от популацията в тази обстановка намерено декларира несъгласието си с антируския курс.

Гърция

В Гърция, както и в България, при започване на април имаше митинги против доставките на оръжие за Украйна. Сега обаче главните тези на протестиращите са рецензиите към покачването на цените на силата, обвързвано с присъединението на Гърция към антируските наказания.

Като цяло в Гърция факторите русофилия или русофобия не играят особена роля. Основните антивоенни сили в страната са левицата, основен фактор за опълчване на въвличането в спора е утежняването на живота на елементарните хора.

Като цяло в източноевропейските страни от НАТО факторът русофилия и русофобия играе роля в Словакия и България, където преди този момент проруските сили бяха най-малко някак забележими. Именно в тези страни в този момент се повдига въпросът за обезпечаване на политическа непоклатимост и вероятни предварителни избори заради вътрешнополитически проблеми, само че външен фактор работи като катализатор: спорът в Украйна и вероятността да бъдат въвлечени във война с Русия.

В балтийските страни, Полша и Румъния обстановката е по-стабилна. Като цяло обаче натискът от Вашингтон, Лондон и Брюксел е толкоз мощен, че съпротивата на проруските сили в България и Словакия евентуално ще бъде разрушена. Ключова роля в позициите на страните, както демонстрира образецът на Унгария, играе съществуването или отсъствието на суверенни елити на власт.

В първия случай даже релативно отрицателният исторически опит от връзките с Русия не пречи на трезвата оценка на обстановката. Напротив, в страни, изцяло подвластни от Запада със слаб хайлайф, никакъв позитивен исторически опит не играе особена роля; също така е допустимо за малко време съзнанието на по-голямата част от обществото да бъде „ преобновено “ посредством интензивно медийно излагане.

Превод: СМ

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР