Руската рубла се срина до най-ниското си ниво спрямо долара

...
Руската рубла се срина до най-ниското си ниво спрямо долара
Коментари Харесай

Shell прати рублата до ново дъно

Руската рубла се срина до най-ниското си равнище по отношение на $ от началото на годината като следващ знак, че глобите и напускането на задграничните компании нанасят тежък удар върху стопанската система на страната, оповестяват международните организации.

Новината : 1 $ сега коства над 83 рубли, което е най-ниското равнище от април 2022 година насам, само че въпреки всичко е по-добре от негативния връх от 7 март м.г., когато щатската валута струваше 143 рубли.

За съпоставяне, преди Русия да напрадне Украйна доларът вървеше по към 70 рубли.
 Какво е бъдещето на трансграничните разплащания, съгласно Руската централна банка
Какво е бъдещето на трансграничните разплащания, съгласно Руската централна банка

Възможно е да отпадне нуждата от системата SWIFT

Причината : Новото дъно на рублата пристигна след информация във в. " Коммерсант ", че Shell са получили позволение да продадат дяла си в находището " Сахалин-2 " на държавната " Новатек " и по този начин напущат Русия с 1 милиарда $.

За момента формален коментар от компанията или от Кремъл няма.

Контекст : В Русия не пропущат всяка опция да отбележат, че западните наказания, наложени след нахлуването в Украйна, са довели до скок в цените на петрол и газ, които са главен износ на страната. В същото време, обаче, Европа безусловно за месеци съумя доста да свие зависимостта си от съветските енергийни доставки, а нефтът с съветски генезис е с интернационално натрапен таван на цената.

На този декор, по оценки на Bloomberg съветската икономка е изгубила сред 15 и 20 милиарда $ от напускането на западните компании. Замяната им с бизнеси от по-приятелски на Кремъл страни като Китай върви безоблачно - най-малкото тъй като Пекин има свои лични ползи, които не постоянно се припокриват с тези на Москва.
 В какво се състои „ удивителната резистентност на съветската стопанска система “
В какво се състои „ удивителната резистентност на съветската стопанска система “

Русия има " забележителен растеж при производството на военна техника ", написа в собствен стопански преглед френско бизнес издание

Слабата рубла по отношение на $ прави доста вносни артикули в страната по-скъпи. Тя би имала избрани преимущества при износа, само че той по геополитически аргументи е усложнен.

През предходната седмица президентът Владимир Путин за първи път призна, че западните наказания имат отрицателен резултат върху стопанската система на страната му.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР