Руската рубла може да спадне с 15%, а разходите за

...
Руската рубла може да спадне с 15%, а разходите за
Коментари Харесай

Рублата спада драстично, ако САЩ наложи санкции на руския дълг

Руската рубла може да спадне с 15%, а разноските за заеми ще се покачат до 3-годишен връх, в случай че Съединени американски щати решат да наложат наказания на съветските държавни облигации, предизвестяват специалисти от Citigroup, представени от Bloomberg.

Подобни рискови дейности могат да бъдат провокирани от " най-лошия вероятен вид " на глобите, който не разрешава на чужденци да имат държавни облигации. Санкциониране единствено на новоиздадените облигации би отслабило рублата с към 5%, обявиха анализатори на банката в Москва.

" Макар към този момент налагането на наказания от Конгреса на Съединени американски щати да не наподобява евентуално поради лятната почивка, рискът тези ограничавания да бъдат приложени по-късно остава. Допълнителните финансови изходящи потоци, генерирани от това събитие, в последна сметка може да отслабят рублата ", предизвестяват анализаторите на Citi Иван Чакъров и Артьом Заигрин.

 Санкции върху съветския държавен дълг ще имат тежки последствия за рублата
Санкции върху съветския държавен дълг ще имат тежки последствия за рублата

В последните седмици настроението към съветския дълг и рублата беше помрачено от възобновени апели във Вашингтон за по-тежки наказания, с цел да санкционират Кремъл за намесата в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Т.нар. нуклеарна алтернатива за санкциониране на съветския държавен дълг към момента се счита за малко евентуален сюжет, откакто отчет на Министерството на финансите Съединени американски щати по-рано тази година акцентира, че сходен ход ще навреди на задграничните вложители, които имат към 28% от пазара.

Доходността на 10-годишните съветски държавни облигации е към 70 базисни пункта, откакто Съединени американски щати оповестиха последния кръг от санкции против Русия при започване на април, налагайки най-тежките наказания против редица компании и физически лица.

 Държавният дълг е последната цитадела на Русия против глобите на Съединени американски щати
Русия разчита на една последна цитадела против глобите на Съединени американски щати

Облигациите на страната са прекомерно известни измежду непознатите вложители, с цел да бъдат глобени

Рублата се отслабва от началото на седмицата, а доходността по 10-годишните съветски скъпи бумаги се увеличи с 3 базисни пункта до 7.76%. Най-негативният сюжет на Citi ги слага на 11.9% рентабилност до края на 2019 година - стойност, невиждана от 2015 година, когато съветските облигации избухнаха вследствие на внезапния спад в цените на петрола.

" Санкции върху дълга може да провокират по-голяма пазарна суматоха от тази през април, според от детайлностите. Властите в Съединени американски щати ще желаят да лимитират съпътстващите вреди и това прави сходни рискови дейности малко евентуални ", съобщи Скот Джонсън от Bloomberg Economics.

Гуверньорът на Руската централна банка Елвира Набиулина се опита да омаловажи евентуалното влияние, настоявайки, че локалните банки ще могат да се оправят с търсенето от страна на задгранични вложители, които напущат пазара.

 Русия продава дълга на Съединени американски щати с рекордно движение. Ето за какво
Русия продава дълга на Съединени американски щати с рекордно движение. Ето за какво

Икономиката има потребност от свежи пари, а американските облигации са добра договорка

Анализаторите на Citi обявиха, че прогнозите им ще бъдат " по-смекчени ", в случай че държавното управление успее да откри купувачи, само че това може да бъде мъчно постижимо, защото чужденците имат към 35 милиарда $ локален дълг.

Влиянието на задграничното присъединяване на пазара на съветски облигации беше потвърдено през предходната година, когато доходността бе по-ниска, до момента в който делът на непознати жители (притежаващи съветски дълг) се повиши до рекордно високи равнища.

Citi открива, че 1% нарастване на каузи на участващите чужденци на пазара на съветски скъпи бумаги понижава доходността им с към 10 базисни пункта.

" Ако бъдат въведени наказания против съветския държавен дълг, което да докара до доста по-ниско или нулево задгранично присъединяване на вътрешния пазар на облигации, резултатът върху доходността на съветските скъпи бумаги може да бъде значителен ", заключават анализаторите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР