Руската петролна компания Роснефт заяви, че е подписала с властите

...
Руската петролна компания Роснефт заяви, че е подписала с властите
Коментари Харесай

Роснефт обяви две петролни сделки в Кюрдистан, Багдад ги нарече незаконни

Руската петролна компания " Роснефт " съобщи, че е подписала с управляващите в Иракски Кюрдистан съглашение за употреба на нефтопровод в кюрдския самостоятелен регион на фона на напрежението след референдума за самостоятелност през септември, предадоха " Ройтерс " и " Ведомости ".

" Участието в инфраструктурния план ще спомага за реализиране на стратегическите цели на компанията и ще разреши да се увеличи успеваемостта на доставянето на петрол за крайните консуматори, в това число доставянето на петрол от Кюрдистан за нефтопреработвателните фабрики на " Роснефт " в Германия ", сподели ръководителят на " Роснефт " Игор Сечин.

Делът на " Роснефт " в плана може да бъде 60 %, гласи прессъобщение на компанията. До 40 на 100 ще останат за KAR Group, настоящия оператор на нефтопровода.

Съобщението от четвъртък е второто, идващо от " Роснефт " за бизнеса му в Кюрдистан, откогато иракската войска си върна от кюрдите контрола над нефтените залежи в региона на оспорвания град Киркук и след това завзе града, ръководен от Ербил в последните три години. В сряда съветският нефтен колос сподели, че е постигнал съглашение с Иракски Кюрдистан за покупката на 80-процентен дял в пет залежи в самостоятелния регион на сума към 400 милиона $. Общо запасите в тези залежи са към 670 милиона барела, написа " Ведомости. "

През февруари тази година " Роснефт " стартира дейни връзки с Ербил, като първо разгласи тригодишно съглашение за покупка на петрол за 1 милиард $. През юни 2017 година се подписа и в допълнение съглашение за достъп до петролпровода с мощ 700 000 барела дневно. Според " Роснефт " по време на бизнес конгрес представители на Иракски Кюрдистан са се договорили да " извършват договореностите си ".

Малко след второто известие управляващите в Багдад оповестиха, че смятат за противозаконна създаването на петролни и газови залежи в Кюрдистан, в случай че те на подписани без присъединяване на министерството на петрола. " Такива съглашения и контракти са противозаконни и нямат обвързваща мощ за иракската страна, " сподели министър Джабар ал Луайби.

Според него Ирак си резервира правото да ги оспорва в национални и интернационалните съдилища " за задачите на отбраната на националното законодателство. " Самото министерство, представено от РБК, разгласява и изказване, съгласно което тези покупко-продажби ще се смятат за " жестоко вмешателство във вътрешните каузи на Ирак, нарушаване на националния му суверенитет и очевидно нарушаване намеждународните правила. "
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР