Руската настъпателна операция в Украйна продължава своя ход. Ключови градове

...
Руската настъпателна операция в Украйна продължава своя ход. Ключови градове
Коментари Харесай

Бомбардировки и обсада – как Русия превзема столици


Руската настъпателна интервенция в Украйна продължава своя ход. Ключови градове като Харков и Мариупол са блокирани и понасят тежки ракетно-бомбени удари, в Одеса упованията са за съветски десант в околните дни, само че остава провесен въпросът какво ще се случи със столицата Киев.

За Москва вероятно завладяване на града ще е с основен резултат в търсенето на дефинитивна победа във войната, тъй като би разстроило политическото и военно управление на съперника. Въпросът е на каква цена може да се преследва сходно развиване.

По времето на Путин съветската войска е превземала столица, тази на Чечня – Грозни. Направи го след седмици на унищожителни удари, лишили живота на хиляди цивилни хора. И украинците, и западните наблюдаващи се надяват да не забележим повтаряне на събитията от зимата на 1999 – 2000 година

Припомняме отговорите на най-важните въпроси

Защо Грозни е срутен?

Руската войска търпи големи загуби и става за позор пред целия свят, когато през декември 1994 година се пробва да вкара танкове в столицата на отделилата се Чечня. Тежката бойна техника, ръководена от неопитни наборници, е унищожавана от добре подготвени, въоръжени и стимулирани локални бойци с гранатомети и картечници. Цели два месеца улични сражения и смяна в тактиката са нужни на руснаците, с цел да завладяват града. Градът е опустошен, цивилните жертви са близо 30 000.
Снимка: Getty Images

5 години по-късно избухва нова чеченска война. Националистически настроените сепаратисти в това време са изпаднали под въздействието на ислямисти, само че ред събития като атентатите в Русия през септември 1999 година (когато за малко са задържани сътрудници на ФСБ), че спецслужбите са дирижирали събитията по метод, който да направи спора неминуем, а и да увеличи известността на тогавашния министър председател и предстоящ президент. Името му е Владимир Путин.
Снимка: Getty Images

Този път провали не са възможни и офанзивата по Грозни е проведена по радикално друг метод, като задачите са две – да бъдат понижени до най-малко загубите на съветските сили, само че и да се направи проява на мощ.

Какво употребяват съветските сили?

В Грозни съветските танкове влизат чак когато градът е доведен до положение, в което е невероятно да бъде отбраняван.
Снимка: Getty Images

За това се грижат огромни количества тежка артилерия, залпови реактивни установки „ Град “, „ Смерч “, „ Ураган “, балистични ракети „ Скъд “ и „ Точка “, касетъчни и вакуумни авиобомби и ракети. Всички те не са изключително подобаващи за нанасяне на прецизни удари, само че и не е това задачата.

Грозни към началото на интервенцията през октомври 1999 година е трансфорат в град цитадела – под блоковете има бункери, на всички места са заложени клопки, а мрежа от тунели разрешава на чеченските бойци да се придвижват бързо сред разнообразни точки.
Снимка: Getty Images

Руското командване афишира, че всеки, заварен в града, ще бъде считан за терорист – макар че към 40 000 души (сред тях – заболели и възрастни) остават блокирани в мазетата си по време на обсадата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР