Руската космическа програма преживя нов тежък удар, след като ракета

...
Руската космическа програма преживя нов тежък удар, след като ракета
Коментари Харесай

Нова катастрофа на руска ракета “Протон”!!!

Руската галактическа стратегия претърпя нов тежък удар, откакто ракета “Протон-М ” не съумя да изведе в орбита информационен сателит “Експрес-АМ4Р ”. Изстрелването на ракетата бе извършено тази нощ, в 00:42 ч. българско време, а аномалията при полета настъпи на 540-тата секунда, по време на работата на третата степен.

Не е ясно какво тъкмо се е провалило този път. Руският коментатор загатна единствено думата “аномалия ”, след което излъчването на изстрелването в действително време бе прекъснато. Най-вероятната версия за неуспеха е, че носовият конус на ракетата не се е отделил сполучливо.

 Proton Failure

Ракетата “Протон ”, която излетя на 16 май в 00:42 ч. българско време и не съумя да достави сателит в орбита. Credit: Roscosmos

Комуникационният сателит “Експрес АМ4Р ”, по подигравка на ориста, беше очакван да размени спътника “Експрес АМ4 ”, който също беше изгубен при неуспех на ракета “Протон ” през 2011 година.

Ракетите “Протон ” са най-често употребяваните ракети-носители в Русия. За пръв път старт на “Протон ” е сбъднат през далечната 1965 година и от този момент насам са извършени стотици изстрелвания.

За страдание тези ракети не са от най-надеждните и постоянно се случват провали, които изключително зачестиха през последните няколко години. Най-драматичният неуспех се случи на 2-ри юли предходната година, когато ракета “Протон-М ” излетя, след което се обърна и се разруши назад на стартовата площадка.

Мерките в Русия през миналите години не съумяха да доведат непоклатимост. Обикновено по този начин се случва, че при всеки неуспех има уволнения и промяна на висшестоящи. На тяхно място идват нови хора с боен бекграунд, които се пробват да затегнат дисциплината. Космически специалисти споделят, че това е извънредно неефективно и че трябват доста по-сериозни промени в съветската галактическа промишленост.

Вероятно неуспехът е противен и за вицепремиера Дмитрий Рогозин, който има измежду дилемите си, с изключение на всичко, и да усъвършенства качеството на съветската космонавтика. Наскоро той отиде даже толкоз надалеч заради Кримската рецесия и глобите, че даже предложи Съединени американски щати да изстрелват астронавтите си с батут, тъй като към този момент единственият метод за достъп до “Международната галактическа станция ” е с ракети “Союз ”. Което няма да продължи дълго, тъй като в Съединени американски щати ракетите “Фолкън 9 ” към този момент летят и е въпрос на време да изстрелват и хора.

Съвсем естествено след снощния следващ неуспех на ракета “Протон ” Рогозин получи туийт от собствен обожател със следното обръщение: “Сега ти в действителност имаш потребност от батут ”.

Видео от несполучливото изстрелване тази нощ – https://www.youtube.com/watch?v=XGpwGJPy7Wc

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР