Руската компания Power Machines на Алексей Мордашов, която е под

...
Руската компания Power Machines на Алексей Мордашов, която е под
Коментари Харесай

Най-обеднелият руски олигарх отбеляза първа победа в международен съд от началото на войната

Руската компания Power Machines на Алексей Мордашов, която е под глобите на Съединени американски щати от 2018 година, завоюва иск против виетнамската държавна корпорация Vietnam Oil and Gas Group (PetroVietnam) в Сингапурския интернационален арбитражен център, заяви.

Отбелязва се, че това е първата обществена победа за съветска компания под наказания в интернационален арбитраж най-малко от 2022 година, когато Западът наложи строги наказания против Русия след началото на войната в Украйна.

През 2019 година компанията Power Machines съди виетнамската държавна компания Petrovietnam с искане за връщане на 250 милиона $, вложени в построяването на топлоелектрически централи в републиката, само че замразени заради глобите на Съединени американски щати против съветската компания. Делото стигна до съда, откакто представители на Petrovietnam подцениха покана за договаряния на държавно равнище от Министерството на икономическото развиване.
 Алексей Мордашов желае да прави аналог на Amazon
Един от най-богатите руснаци желае да прави аналог на Amazon

Богатството на предприемача е оценено на 20 милиарда $

Според източника на изданието искът на Power Machines е бил задоволен в размер на над 500 милиона $, което е действителната цена на построяването на плана към датата на преустановяване на контракта. Насрещният иск на виетнамската страна за почти 3,5 милиарда $ обезщетение е отритнат.

Представител на Power Machines сподели пред изданието, че SIAC се е произнесъл в интерес на компанията през ноември 2023 година " Power Machines е задоволена от решението на съда, само че изискванията на решението са поверителни и не могат да бъдат разкрити на никоя от страните на този стадий ", разясниха от компанията.

Power Machines подписа контракт за построяването на топлоелектрическата централа Long Fu-1 през декември 2014 година Предполагаше се, че работата ще завърши след пет години, през декември 2019 година Руската компания беше включена в санкционния лист на Съединени американски щати през януари 2018 година На американските жители и компании е неразрешено да подписват транзакции с тези в листата. Общо американски или свързани компании съставляват към 30 % от плана на станцията.

Алексей Мордашов е мажоритарен акционер в стоманодобивната компания Severstal " Северстал ", която той управлява като основен изпълнителен шеф в продължение на 19 години, преди да подаде оставка през 2015 година
 Съединени американски щати към Турция: Ако си сътрудничите с съветски олигарси ви грозят американски наказания
Съединени американски щати към Турция: Ако си сътрудничите с съветски олигарси ви грозят американски наказания

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил наказания на Русия

Ударен от наказания през 2022 година, той неотложно трансферира собствеността върху основни активи, в това число акции на компанията за отдих TUI и минната компания Nordgold.

Severstal, в която той към момента има 77% дял, е изгубила повече от 400 милиона $ през 2022 година заради глобите на Запада, съгласно Мордашов.

Северстал продаде два стоманодобивни завода в Съединени американски щати през 2014 година, оттегляйки се от пазара в миг на възходящо напрежение сред Русия и Запада, и насочи фокуса си към вътрешния си бизнес.

През 2023 година съветското издание на списание " Форбс " сформира ранглиста на съветските милиардери, понесли най-големи загуби през 2022 година, отпред на която беше точно Алексей Мордашов и фамилията му.
 Руски олигарх може да купи банкрутиралото немско летище Франкфурт-Хан за €20 милиона
Една от известните дестинации от Летище София може скоро да е благосъстоятелност на съветски олигарх

Летището е на към 120 км от финансовата столица на Германия Франкфурт
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР