Руската компания Газпром оценява проект за производство на полиетилен на

...
Руската компания Газпром оценява проект за производство на полиетилен на
Коментари Харесай

Газпром разработва химически комплекс в Сибир за $14 милиарда

Руската компания " Газпром " прави оценка план за произвеждане на полиетилен въз основата наприродния газ от находището " Бованенково " на полуостров Ямал. Това написа вестник " Ведомости ", позовайки се на материали на Руския фонд за директни вложения - РФПИ.

Бъдещият газово-химчически комплекс, ситуиран в Северозападен Сибир, е ориентировъчно оценен на 14,1 милиарда $. В края на 2019 година планът беше разискван със саудитската компания SABIC и азерската SOCAR, показват два източника на изданието, както и федерален чиновник. Но те не оповестяват по какъв начин са завършили договарянията.

Новият план на Газпром включва построяването на два великански завода - газопреработвателен и газохимичен. Оценка на газопреработвателно дружество с потенциал 40 милиарда кубически метра газ е 4,3 милиарда $, на газохимическо дружество с потенциал 2,1 милиона тона полиетилен е 9,8 милиарда $.

Тези суми са изчислени като се употребява образец за сходен комплекс с по-малък потенциал, който SOCAR и немската Linde AG възнамеряват да построят покрай Баку, написа вестникът. Отделно в материалите на РФПИ се акцентира, че " опитът на SOCAR и Linde удостоверява съществуването на дейно инженерно и софтуерно решение за преправка на газ със наличие на етан под 5% ".

Предполага се, че по-голямата част от вложенията - 9,9 милиарда $ (70%), ще бъдат привлечени под формата на дългово финансиране, а вложителите ще покрият останалите разноски със лични средства. " Моментът на взимане на капиталово решение към момента не е близо, само че планът е създаден в детайли и възможностите за неговото осъществяване са огромни ", съобщи федерален чиновник пред деловото издание.

Представителят на РФПИ споделя за " Ведомсти ", че фондът смята направлението на нефтената и газовата химия за извънредно обещаващо за вложения и обмисля няколко плана в тази област. Той обаче не разяснява съответни планове и достоверността на материалите. От Газпром отхвърлят коментар, а от SABIC и SOCAR не са дали отговор на въпросите на изданието.

Клъстърът " Бованенковски " включва три залежи - " Бованенковское ", " Харасавейское " и " Крузенштернское ", добавя 1prime.ru. Те са основа за развиването на огромен център за произвеждане на газ на полуостров Ямал. Според федерален чиновник строителството в Арктика не би трябвало да е проблем: " Газпром има добре развита инфраструктура в тези полета, има подготвена железопътна линия, която върви тъкмо до " Бованенковски ". След привършване на строителството може да се употребява дружно със Северния морски път за експорт подготвени артикули. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР