Руската компания Газпром може да започне да намалява доставките на

...
Руската компания Газпром може да започне да намалява доставките на
Коментари Харесай

Газпром обвини Украйна, че задържа газ за Молдова, и заплаши да намали доставките за Кишинев

Руската компания " Газпром " може да стартира да понижава доставките на газ за Молдова през Украйна от 28 ноември. Това заяви тя във вторник, като упрекна Украйна, че задържа количества на газ, които минават през територията ѝ, само че са предопределени за Молдова.

Това стана, откакто през октомври компанията понижи доставките за страната с една трета до 5,7 млн. куб. м дневно, базирайки се на просрочени задължения. Също по този начин предизвести, че може да ги приключи напълно " когато и да е ".

" Обемът на газа, доставян от Газпром в газоизмервателната станция " Суджа " (ГИС) за пренос до Молдова през Украйна, надвишава физическия размер, излъчен на границата на Украйна с Молдова ", се споделя в изказване на Газпром.

Според компанията Молдова е платила за част от доставките на газ през ноември в понеделник, а Украйна е задържала на своя територия 52,52 млн. куб. м газ, предопределени за Кишинев.

Според известието, в случай че несъответствието при преноса се резервира, компанията ще стартира да понижава доставките на газ за молдовската станция Суджа от сутринта на 28 ноември, като съкратените количества ще бъдат в сходство с " дневния дефицит ".

Украйна изрично отхвърли обвиняванията. " Това е груба операция на обстоятелствата, с която да се оправдае решението за по-нататъшно ограничение на размера на доставките на газ за европейските страни ", се споделя в изказване на Oператора на газопреносната система на Украйна, представено от Ройтерс.

" Газпром " е единствен снабдител на газ за Молдова. От началото на войната в Украйна Кишинев ускори опитите за диверсификация. Преди месец молдовският държавен газов снабдител " Енергоком " С.А. контракт с " Булгартрансгаз " за достъп и транспорт на природен газ през българските газопреносните мрежи.

Русия е един от най-големите експортьори на газ в света. От началото на непредизвиканата си война в Украйна Кремъл употребява енергийната взаимозависимост на редица европейски страни като оръжие, с което да опита да се опълчи на икономическите наказания против Русия и поддръжката за Украйна.

В началото на септември " Газпром " заяви, че доставките по " Северен поток " за неопределен срок. Газопроводът е главен източник на сила за Германия. През април компанията едностранно и контракта с България.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР