Руската инвазия зацикля, не могат да осъществят стратегически прелом в

...
Руската инвазия зацикля, не могат да осъществят стратегически прелом в
Коментари Харесай

Проф. Румен Кънчев: Русия и Украйна се готвят за голям сблъсък през пролетта

„ Руската инвазия зацикля, не могат да осъществят стратегически поврат в бойните дейности, отчасти се водят престрелки, съветската войска има епизодични триумфи. “

Това съобщи в студиото на Euronews PrimeTime проф. Румен Кънчев – специалист по интернационалните връзки, някогашен заместник-министър на защитата. По неговите думи опцията да стартират договаряния е нулева.
И двете страни се готвят за доста огромен конфликт, който ще се състои или напролет, или при започване на лятото. Какъвто и да е резултатът, след тази война архитектурата на сигурност в Европа ще бъде коренно друга от това, което беше преди войната.
Проф. Кънчев уточни, че заради опозицията на израелците има проблем с навременната доставка на американските танкове M1 Abrams за Украйна.

„ С европейските танкове няма съществени проблеми, само че с американските M1 Abrams ще има съществени проблеми, тъй като те са напълно ново потомство бойни машини. За да дадат танковете би трябвало да махнат от тях оборудването, обвързвана със сателитното разузнаване, което подава автоматизирано задачите в танка. Трябва да намерят нови снаряди, тъй като те са специфични, няма гилза, изгаря всичко, целият снаряд “, уточни военният специалист.
Има проблем с Израел, защото този танк има особено покритие. Бронята е издигната от израелски експерти и те са споделили, че не са съгласни да се дават всички тези тайни на бойното поле в Украйна.
По думите на проф. Кънчев президентът на Съединени американски щати Джо Байдън има изгода от това танковете да бъдат предоставени, с цел да се покаже солидарността на Съединени американски щати, само че тези административни спънки би трябвало да се решат навреме.

„ Те са произвели 8000 танка M1 Abrams, тъй че могат да дадат доста огромно количество “, означи военният специалист.

Той уточни, че образованието на бойци за американските танкове ще отнеме към 6 месеца, а за немските Leopard – сред 4 и 6 месеца.

„ През август месец в един дребен град до Варшава беше основано особено танково учебно заведение за образованието на екипажите с инфраструктурата, инструкторите, танковия полигон, на който се образоват “, разяснява още някогашният зам.-министър на защитата и добави, че в пакета от военна помощ на Съединени американски щати се планува и специфична сума за изпращането на офицери и инструктори за образование на украинските военнослужещи.

Проф. Кънчев уточни, че в Русия се правят две талази на мобилизации – тази през ноември предходната година и една идна през март, с цел да покрие големите загуби, които се пресмятат на 100 000 души.
Категорично ще има нова съветска и украинска атака в края на пролетта и началото на лятото. И двете страни се готвят за тази атака.
По думите на военния специалист подготовката на двете страни за идното озлобление на бойните дейности обаче е друга.

„ Подготовката на руснаците е застраховане на разрушените съединения и военни елементи с нов личен състав и неговото образование, до момента в който украинците получават ново и високотехнологично въоръжение, с което те се стремят да задържат и продължат стратегическата самодейност на бойното поле, което е извънредно значимо за успеха “, акцентира проф. Кънчев.

„ В Украйна имаме една наклонност за супер високотехнологично превъоръжаване на украинската войска и образованието ѝ да си служи с това оръжие “, добави той.

По думите му през последните 5-6 месеца украинската войска е била снабдена с всички съвременни системи, които армиите от НАТО имат.

„ С изтребителите нещата се усложняват, защото съгласно военната доктрина, изтребителите се водят стратегическо оръжие. Войната ще мине в друго измерение и това ще даде мотив на руснаците и те да употребяват доста по-високо равнище оръжие “, разяснява още проф. Кънчев и акцентира, че това би означавало ново ходило на ескалацията, крайният стадий от която би означавало потребление на нуклеарно оръжие.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР