Руската инвазия в Украйна застрашава до 1,7 милиарда души, или

...
Руската инвазия в Украйна застрашава до 1,7 милиарда души, или
Коментари Харесай

ООН: 1,7 милиарда души са застрашени от глад и бедност заради войната

Руската инвазия в Украйна заплашва до 1,7 милиарда души, или повече от една пета от човечеството, от беднотия и апетит, предизвести генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш, заяви medusa.io.

Украйна и Руската федерация обезпечават 30% от международното произвеждане на пшеница и ечемик, една пета от царевицата и повече от половината от слънчогледовото масло. В същото време за 45 страни по света с най-слабо развити стопански системи делът на доставките от Русия и Украйна съставлява повече от една трета от цялото импортирано от тях зърно.

Организация на обединените нации напомни също, че Русия е най-големият експортьор на природен газ в света и вторият по величина експортьор на нефт.

Войната изостри проблемите, пред които са изправени разрастващите се страни заради пандемията от COVID-19, външния дълг и растящата инфлация.

От началото на 2022 година цените на пшеницата и царевицата са се повишили с 30%, петролът се е повишил с повече от 60% през последната година, а цените на природния газ и торовете са се нараснали повече от два пъти.

Антониу Гутериш предизвести, че Организация на обединените нации няма задоволително финансиране за незабавни дейности в тази обстановка. Световната стратегия за храни на Организация на обединените нации към този момент разгласи липса на запаси.

„ Има директна връзка сред възходящите цени на храните и обществената и политическа неустойчивост. Нашият свят не може да си го разреши. Трябва да действаме в този момент “, сподели Гутериш.

По-рано президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че заради войната в Украйна може да възникне продоволствена рецесия, която ще засегне на първо място най-бедните страни в света и огромни интернационалните организации, в това число Международния валутен фонд, Световната банка и Световната комерсиална организация, и прикани за незабавни дейности за попречване на глада.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР