Руската инвазия в Украйна ще засегне световната икономика, като забави

...
Руската инвазия в Украйна ще засегне световната икономика, като забави
Коментари Харесай

МВФ: Войната в Украйна може да промени фундаментално световния икономически и политически ред

Руската инвазия в Украйна ще засегне международната стопанска система, като забави растежа и провокира повишаване на инфлацията, и би могла фундаментално да промени международния стопански ред в дълготраен проект, съобщи Международният валутен фонд (МВФ), представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Освен че провокира човешки премеждия и огромни потоци от бежанци, войната води до нарастване на цените на силата и питателните артикули, засилвайки инфлацията и оказвайки напън върху цената на заплатите. В същото време се нарушават търговията, снабдителните вериги и доставките във всички прилежащи на Украйна страни, акцентира фондът в официално съобщение, оповестено на уеб страницата му.

Конфликтът оказва напън и върху бизнес доверието и поражда неизясненост измежду вложителите, която ще намали цената на активите, ще затегне финансовите условия и може да провокира евакуиране на капитали от нововъзникващите пазарни стопански системи, показват специалистите на МВФ.

" Конфликтът нанася тежък удар на международната стопанска система, който ще засегне растежа и ще повиши цените ", отбелязва финансовата институция.

Ръководителите на МВФ към този момент обявиха, че чакат да преразгледат към намаляване предходните си прогнози за международен стопански напредък от 4,4 % през 2022 година
В официално съобщение, оповестено през вчерашния ден, те намекнаха, че прогнозите им за районния напредък ще би трябвало да бъдат преразгледани към леко намаляване.

МВФ ще разгласява преразгледаните си прогнози на 19 април.

Според фонда продоволствената неустановеност може да се задълбочи в някои региони на Африка и Близкия изток, където страни като Египет внасят 80 % от пшеницата си от Русия и Украйна.

В по-дългосрочен проект, съгласно отчета, войната може да промени фундаментално международния стопански и геополитически ред, в случай че се промени търговията с сила, в случай че веригите за доставки се преоформят, в случай че платежните мрежи се раздробят и в случай че страните преразгледат валутните си запаси.

МВФ предсказва дълбоки рецесии в Украйна и Русия и показва, че в Европа могат да настъпят обилни разтърсвания с вноса на природен газ и други, по-големи, с веригите за доставки. В Източна Европа, където бяха признати множеството от 3-те милиона бежанци от Украйна, разноските за финансиране ще набъбнат вследствие на това.

Според фонда страните в Кавказ и Централна Азия с по-тесни търговски и платежни систематични връзки с Русия ще бъдат по-засегнати от рецесията и глобите, въведени след нахлуването в Украйна. Това ще понижи търговията, заплащанията, вложенията и туризма.

В Азия най-голямо отражение ще има за вносителите на нефт от АСЕАН, Индия и някои острови в Тихия океан, до момента в който нови дотации за горивата ще облекчат отражението от спора в Япония и Южна Корея, отбелязва МВФ.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР