Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия през текущата

...
Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия през текущата
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: Руската икономика ще се сблъска с дълбока рецесия тази година

Руската стопанска система ще се сблъска с дълбока криза през настоящата година, счита ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, представена от ТАСС.

Военните дейности в Украйна унищожават тази страна, само че са пагубни и за Русия. Тя също ще се окаже в дълбока криза, съобщи през днешния ден Георгиева на Световната държавна среща на върха в Дубай.

Що се отнася до възобновяване на международната стопанска система след пандемията от ковид, шефката на МВФ акцентира, че този развой набира скорост. Световната стопанска система към момента се възвръща след пандемията. Започваме от най-ниската точка, а се надявахме на по-голям напредък и ограничение на инфлацията. Получихме обаче тъкмо противоположното – спад в растежа и повишение на инфлацията, добави тя.

Междувременно рейтинговата организация " Стандард енд Пуърс “ (S&P) чака намаляване на действителния БВП (БВП) на Русия с 8,5 на 100 през тази година по отношение на предишна прогноза за напредък от 2,7 на 100. Това се показва в уеб страницата на организацията, като за причина се акцентират жестоките интернационалните наказания по отношение на страната, както и спирането на връзките със западните компании.

Руската стопанска система изпитва съществени последици от въздействието на интернационалните наказания и решението на западни компании или да прекратят интервенциите си в Русия, или изцяло да пресечен връзките си със страната, прибавят от " Стандард енд Пуърс “. В същото време сходна композиция от наказания като наложените на Русия до момента не е била прилагана към огромна световно интегрирана стопанска система, тъй че е мъчно да се планува до каква степен мощно ще бъде въздействието на наказателните ограничения, като се изключи че ще е съществено, разяснява рейтинговата организация.

През 2023 година " Стандард енд Пуърс “ предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт с 0,3 на 100, през 2024 година – с 1 на 100, а през 2025 година – с 1,3 на 100. Рейтинговата организация чака показателят на потребителските цени през 2022 година да нарасне с 16 на 100, през 2023 година – с 9 на 100, през 2024 година – с 5,5 на 100 и с 5 на 100 през 2025 година, като задачата на Руската централна банка е 4 на 100. Лихвата на " Банк России “ в края на 2022 година ще е 18 на 100, а по-късно ще стартира да се намалява – до 10 на 100 през 2023 година и до 8 на 100 през 2024 и 2025 година, съгласно " Стандард енд Пуърс “.

Руско-украинският спор може да задълбочи дефицита на артикули и да докара до повишаване на цените, считат специалистите на рейтинговата организация. Русия е значим експортьор на въглеводороди, торове и метали, а Русия и Украйна са огромни производители на зърнени култури, изключително пшеница и царевица, отбелязва " Стандард енд Пуърс “.

Русия се сблъсква с компликации при износа на част от продукцията си поради глобите, проблеми с логистиката и нежеланието на някои търговски сътрудници да купуват съветски артикули, до момента в който Украйна в доста връзки е откъсната физически от каналите за дистрибуция, заяви регйтинговата организация. Тя добави, че Беларус, против който също има интернационалните наказания, е огромен експортьор на торове, изключително калиев карбонат, чиито дял е една пета от международния износ.

Така спорът води до голям скок в цените на суровините. Някои артикули са поскъпнали с над 30 на 100 през последните две седмици, заключава " Стандард енд Пуърс “.

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР