Руската икономика се справя по-добре от очакваното с международните санкции,

...
Руската икономика се справя по-добре от очакваното с международните санкции,
Коментари Харесай

Рекордните цени на петрола смекчават влиянието на санкциите срещу Русия

Руската стопанска система се оправя по-добре от предстоящото с интернационалните наказания, провокирани от нейната инвазия в Украйна, защото тя е подтиквана от по-високите цени на петрола и на газа и по-силната рубла, откри изследване на мозъчен концерн.

" Лятната вероятност " на Виенския институт за интернационалните стопански проучвания за Централна и Източна Европа, оповестен в сряда, предвижда, че брутният вътрешен артикул на Русия ще се свие със 7 % тази година, което е по-малко от плануваното през април намаляване с 9 на 100.

" Рязкото понижаване на импорт и към момента високите доходи от експорт на сила тласнаха рублата към нов петгодишен връх по отношение на еврото и щатския $. Силната рубла и нежеланието на популацията да харчи също понижават инфлацията, която чакаме на бъде към 16% през 2022 година “, уточни институтът.

След нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари западните страни постановиха наказания, които включваха заледяване на 300 милиарда $ от валутните запаси на Русия, ампутиране на съветските компании от международните пазари и спиране на веригите й на доставки.

Виенският институт обаче показва, че Русия към този момент търпи " трагични " индустриални загуби в индустрията заради липса на западни съставни елементи и проектът на Европейски Съюз за ембарго върху 90 % от вноса на съветски нефт до края на тази година " може също да има негативно влияние през 2023 година ".

" Русия е изправена пред стопански потрес, само че на стадии ", разяснява Василий Астров, икономист във Виенския институт за интернационалните стопански проучвания. " Въпреки че спадът беше допустимо да се забави, цялостният резултат от западните търговски наказания става явен единствено последователно ", добави той.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР