Руската Газпром прекрати 12-годишната доминация на ExxonMobil като най-голямата енергийна

...
Руската Газпром прекрати 12-годишната доминация на ExxonMobil като най-голямата енергийна
Коментари Харесай

"Газпром" прекрати доминацията на ExxonMobil като най-голямата енергийна фирма

Руската " Газпром " приключи 12-годишната доминация на ExxonMobil като най-голямата енергийна компания в класацията на S&P Global Platts на 250-те най-големи енергийни компании в света. В класацията на S&P има две съветски компании в челната десетка - водачът " Газпром " и " Лукойл ", която е сложена на шесто място в света. Второто място заема немската E.on, а третото - индийската Reliance Industries, написа Инвестор бг. 
Миналогодишният водач ExxonMobil през днешния ден се подрежда на едвам девето място. Челната десетка приключва френската Total.

Френската компания е част от консорциума, който прави сондаж на един от перспективните блокове в Черно море - " Хан Аспарух ". Другите две компании са Repsol, която е на 35-то място в света, и OMV (171-во).

В отчета към класацията е маркиран растежът на износа на нефт от Съединени американски щати през последните месеци и страната скоро ще стане един от водещите експортьори в международен мащаб. Тази сериозна промяна в позициите на Съединени американски щати на петролния пазар се дължи главно на революцията на шистовия газ, означават още от организацията.

Въпреки това измежду първите 10 най-големи енергийни компании в международен мащаб преобладават компании от Азия и Тихоокеанския район и Европа (по четири). China Petroleum заема петото място в листата на S&P.

Справка в оповестената ранглиста демонстрира, че чешката CEZ Group, която ръководи енергийната мрежа в Западна България, се подрежда на 97-мо място измежду 250-те най-големи енергийни компании в международен мащаб. Австрийската EVN, която пък е притежател на мрежата в Югоизточна България, е на 229-то място.

Класацията на най-големите енергийни компании в международен мащаб е основана през 2002 година Компаниите се правят оценка по величина на активите, доходи и облага, както и по доходност на направените вложения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР