Руската федерация от години се опитва да въздейства на политическите

...
Руската федерация от години се опитва да въздейства на политическите
Коментари Харесай

Димо Гяуров: Всички знаем – руска намеса у нас има от години

Руската федерация от години се пробва да влияе на политическите процеси в света и най-много в зоните, които приема за свои зони на въздействие. А България е е в най-близката зона на въздействие. От тази позиция ДАНС не ни оповестява нищо ново и нищо, което ние да не знаем.

Това сподели за Euronews Bulgaria някогашният началник на Националната разследваща работа Димо Гяуров в коментар за последния годишен отчет на ДАНС. Документът за първи път публично признава, че страната ни е „ обект на систематичен разследващ интерес “ от страна на Русия.

За него по-големият въпрос обаче не е дали тази интервенция се случва, а по какъв начин страната ни й противодейства.

 
Нека си дадем сметка – в случай че отворим в този момент няколко електронни уеб страницата, ще забележим там доста груба и открита проруска агитация. Ще забележим подправени вести, против което никой не подхваща никакви ограничения. Фактът, че следим тези опити за въздействие от години и те освен не стопират, а се задълбочават, ясно демонстрира, че нещо не се прави, както би трябвало
Нашумелите дейности на кабинета „ Петков “ в тази посока той дефинира като не изключително ефикасни.

„ Ако фактически ДАНС е имала данни за незаконосъобразна активност на съветските дипломати, които бяха изгонени от България – тогава да, резонно е. Но аз се притеснявам, че това беше едно по-скоро политическо деяние, освен това направено не доста елегантно и дипломатично “, изясни Гяуров. По еднакъв метод изглеждало и изказването на Лена Бориславова за български обществени персони, които са получавали по  4000 лв., с цел да пропагандират в интерес на Москва.

„ От сходни заявки няма особена изгода.

 

В противоположен случай това е изстрел в празното пространство “, счита Димо Гяуров.

В отговор на въпрос по какъв начин наподобяват поръчките на служебното държавно управление за възобновяване на договарянията за газови доставки с съветската компания „ Газпром “, Димо Гяуров отговори: „ Глупаво. Много неуместно. “

Според него е повече от ясно, че „ Газпром “ се употребява от Москва като инструмент за антиевропейска политика и затова няма никакъв здрав разсъдък в упованието газовата компания да промени държанието си.

Въпреки триумфите на украинската войска от последните дни, упованието на Гяуров е войната да продължи „ още неразбираемо какъв брой, само че сигурно и следващата година “.

Редовните закани от страна на Москва с нуклеарна война обаче той счита за несъстоятелни.  

 
Много е типично за Медведев да приказва за нуклеарна война. Той не от през вчерашния ден се държи като дребния шут на още по-малкия президент. Явно е възприел ролята на плашилото.
Но в случай че Путин и обграждане имат малко останал здрав разсъдък в главите си, те би трябвало да си дадат сметка, че в действителност изгубиха войната. Рано или късно това ще бъде публично оповестено. Тогава ще се стигне до разплатата, а тя може да има доста форми. Със сигурност те не желаят да им се случи най-неприятният край. Ако прибегнат – не дай боже – до нуклеарно оръжие или друго оръжие за всеобщо поразяване, сигурно ще стигнат до интернационален съд “, счита някогашният началник на разузнаването.

Според него Москва има пръст и в ескалиралия отначало през последните дни сред Армения и Азербайджан.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР