Руската федерална статистическа агенция Росстат съобщи за първото увеличение на

...
Руската федерална статистическа агенция Росстат съобщи за първото увеличение на
Коментари Харесай

Ръст на алкохолизма в Русия

Руската федерална статистическа организация Росстат заяви за първото нарастване на броя на случаите на алкохолизъм в страната от повече от десетилетие насам. Според специалистите скокът може да е породен от напрежението, произлизащ от пандемията, както и от " усилването на геополитическите борби ".

Съобщава се обаче, че растежът в Русия е доста по-малък, в сравнение с сочат съответните статистически данни за Съединени американски щати и Англия.

В отчета на Росстат " Здравеопазване в Русия-2023 ", който беше оповестен в края на декември, организацията установи, че сред 2010 година и 2021 година броят на новодиагностицираните пациенти с алкохолна взаимозависимост и алкохолна неуравновесеност е намалял от над 150 000 на към 53 000 души.

През 2022 година обаче този брой е почнал да се усилва, като лекарите оповестяват за почти 54 200 нови случая на алкохолизъм, като 12 900 от тях страдат от алкохолна неуравновесеност.

Първоначалното понижаване на потреблението на алкохол в страната се дължи в огромна степен на редица ограничения, подхванати от държавното управление, като да вземем за пример ограничение на продажбите и рекламата на алкохол, както и на държавни стратегии, ориентирани към поощряване на здравословния метод на живот. Тези политики способстваха и за понижаване на смъртността от алкохолни отравяния с повече от 53 % през последните 15 години.

Психиатърът и нарколог Руслан Исаев удостовери, че от началото на пандемията се следи видимо нарастване на случаите на алкохолна неуравновесеност и на молбите за лекуване. Според него скокът може да се отдаде на " социално-икономическите разтърсвания, засилените геополитически борби и санкционния напън ".

Някои обаче допускат, че данните на Росстат може да не обрисуват цялостната картина. Директорът на Националния проучвателен център по наркология към Министерството на здравеопазването на Русия Татяна Клименко съобщи, че данните на организацията демонстрират " незначителни съмнения " по време на пандемията, само че не са индикатор за повсеместен растеж.

Междувременно в други страни също е записана нараснала консумация на алкохол след пандемията. В Съединени американски щати федералните данни демонстрират, че потреблението на алкохол, която към този момент се е увеличавала в продължение на няколко години, е отбелязала интензивен растеж по време на блокирането на Ковид-19. Броят на смъртните случаи, породени от алкохол, също внезапно се е нараснал през този интервал, като е повишен с повече от 45%.

В Обединеното кралство здравните чиновници също оповестяват за 24% нарастване на покупките на алкохол по време на пандемията, което е довело до доста нарастване на обвързваните с алкохола смъртни случаи, в това число невиждано 21% нарастване на смъртните случаи от свързани с алкохола чернодробни болести, изключително измежду феновете на тежките питиета.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР