Руската федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните

...
Руската федерална служба за надзор в сферата на съобщенията, информационните
Коментари Харесай

Русия официално спря Facebook и Instagram

Руската федерална работа за контрол в областта на известията, осведомителните технологии и всеобщите връзки " Роскомнадзор " публично изключи достъпа в страната до платформата Meta Platforms Inc., заяви " Интерфакс ".

Също по този начин стана ясно, че е изпратено искане до администрацията на " Уикипедия " да отстрани наличие, обвързвано с описанието на обстановката на територията на Украйна.

Според претекстовете за настояването, " приказваме за потребление на подправено наличие от платформата за дезинформиране на съветски консуматори ".

Припомняме, че решението беше оповестено на 21 март. Руски съд забрани Фейсбук и Instagram в страната, откакто дефинира Meta за " екстремистка " организация.

Русия към този момент забрани Фейсбук, до момента в който Instagram беше блокиран, откакто Меtа сподели, че ще разреши на потребителите на обществените медии в Украйна да разгласяват известия, призоваващи за принуждение против съветския президент Владимир Путин и войските, изпратени от Москва в Украйна на 24 февруари.

Ходът е част от огромните старания на Русия да наложи непоколебим надзор върху достъпа на жителите си до информация за спора в Украйна.

След като на 24 февруари президентът Владимир Путин изпрати войски в Украйна, управляващите в Русия блокираха достъпа до Фейсбук и Instagram, а също и до Twitter.

На 10 март Meta разгласи, че платформите ще позволяват изказвания като " гибел на съветските нашественици ", само че не и достоверни закани против цивилни жители.

По-късно обаче президентът по световните въпроси на Meta Ник Клег посочи, че по-свободните правила ще се ползват единствено за хора, които разгласяват от територията на Украйна.

В съда представител на Meta съобщи, че " след публичния спор " компанията към този момент е трансформирала политиката си и счита, че " русофобията и апелите за принуждение против съветски жители са неприемливи ".

Следственият комитет за следствие на тежки закононарушения на Русия заяви, че стартира инспекция " заради противозаконни апели за ликвидиране на съветски жители от страна на чиновници на американската компания Meta ".

Прокуратурата настоя интернет колосът да бъде разгласен за " екстремистки ".

Meta има милиарди консуматори в международен мащаб в своите приложения. Фейсбук и Instagram са необятно употребявани в Русия, като последното приложение е най-популярната обществена медийна платформа измежду младите руснаци.

За редица дребни съветски предприятия Instagram беше основна платформа за реклама, обработка на продажби и връзка с клиенти.

Twitter и Фейсбук са недостъпни в Русия от началото на март, а Instagram беше блокиран в страната преди седмица.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР