Руската експортна марка петрол “Урал поскъпна от 92 долара за

...
Руската експортна марка петрол “Урал поскъпна от 92 долара за
Коментари Харесай

Скъпият петрол и слабата рубла ще донесат допълнителни доходи на Русия

Руската експортна марка нефт “Урал ” нарастна от 92 $ за барел за първи път от есента на 2014 година Надмина даже еталонния нефт “Брент ”, което е извънредно. Освен това цената на петрола в рубли за първи път доближи 7000 рубли, което в никакъв случай до момента не се е случвало. Тази неповторима композиция от безценен нефт и слаба рубла е извънредно потребна за Русия, само че е рискова за стопанската система на Съединени американски щати.

В сряда борсовата цена на съветския експортен нефт “Урал” продължи да пораства след “Брент”, в региона на Средиземно море доближи 92,38 $ за барел, а в Северозападна Европа - 91,25 $, като и двете стойности бяха най-високите от 1 октомври 2014 година насам, споделя Диана Мухамезянова, началник на отдела за експорт на нефт на интернационалната ценова организация “Аргус”.

Необичайно е, че съветският нефт стана по-скъп от този “Брент”, макар че обстановката нормално е тъкмо противоположната. “Брент” в сряда вечерта коства над 90 $ за барел за първи път от 13 октомври 2014 година, само че в четвъртък котировките паднаха, макар че цената на марката към момента надвишава 88 $.

Друг необикновен фактор е съвпадението с отслабването на рублата заради геополитиката и скъпия нефт. „ Петролът е на своя осемгодишен връх, рублата е на най-ниското си равнище от две години. В резултат на това барел “Брент” коства 7 хиляди рубли - такова в никакъв случай не се е случвало преди. Това би трябвало необикновено да зарадва Министерството на финансите, тъй като наред с покачването на петрола и падащата рубла се усилват и непредвидените доходи от бюджета “, споделя анализаторът на “Екзант” Владимир Ананиев.

Защо рублата отслабна? Причината е интензивността на геополитическата борба сред Запада и Русия и опасността от ескалация на военния спор в Донбас.

Какво кара петрола нагоре от ден на ден и повече? Геополитиката, несъмнено, също оказва въздействие върху петрола. Това са нарасналите опасности от ескалация на напрежението на руско-украинската граница, което заплашва доставките освен на съветски газ, само че и на нефт. Нервност прибавя и турбулентната обстановка в Средна Азия: през януари йеменските бунтовници нападнаха петролно вместилище в ОАЕ, изстрелвайки няколко дрона и ракети.

Важна роля в растежа на петрола играят фундаментални фактори, т.е. съотношението на търсенето и предлагането. Високото търсене (страхът от новия вариант на вируса бързо отшумя) е съчетано със угриженост за предлагането. Все още има дефицит на нефт на пазара, за което “Уолстрийт Джърнъл” упреква организацията ОПЕК+, ръководена от Русия. Защото картелът даде обещание да усили добива на нефт, само че не извършва тези обществени отговорности, което способства за бързия напредък на международните петролни пазари. През декември членовете на ОПЕК+ усилиха производството едвам с 250 000 барела дневно, или 60% от това, което дадоха обещание да обезпечат преди един месец. Като цяло картелът изпомпва 790 милиона барела дневно по-малко от обществено декларираните си цели, съгласно Международната организация по енергетика. Припомняме, че през 2020 година ОПЕК+ понижи производството на нефт с 9,7 милиона барела дневно, което по това време беше сравнимо с 10% от международното търсене. Поради това картелът се съгласи да възвърне размера на износа, като даде обещание да усилва производството с 400 хиляди барела дневно всеки месец, до момента в който се върне към равнищата на произвеждане преди ковид.

Западните банки залагат, че петролът ще продължи да пораства. Така “Морган Стенли” и “Голдман Сакс” считат, че “Брент” ще доближи 100 $ до третото тримесечие. “Банк оф Америка” удостовери тази седмица прогнозата си за цената на петрола “Брент” до 120 $ за барел доникъде на 2022 година Но в последна сметка барелът ще се върне до междинните 80 $, откакто доближи своя пик в средата на 2022 година, споделят те.

“ДжейПи Морган” счита, че петролът може да скочи до 150 $ при положение на война сред Русия и Украйна и понижаване на доставките на нефт. Това е два пъти междинната цена на черното злато през четвъртото тримесечие на 2021 година Подобна история е доста рискова за Съединените щати, защото покачващите се цени на петрола исторически са били честа причина за рецесии в страната, пишат икономистите на “ДжейПи Морган” Джоузеф Луптън и Брус Касман. Когато цените се повишиха до 150 $ за барел през 2008 година, механизмът на международната финансова рецесия беше задействан. Този път, съгласно специалистите на банката, цените на петрола може да се покачат внезапно поради геополитическо напрежение. Важно е при подобен сюжет покачването на котировките на черното злато да се наслагва върху към този момент високата инфлация и забавянето на международната стопанска система заради новата вълна на пандемията.

Очакванията на анализаторите на “Ситигруп” обаче са в несъгласие с оценките на огромните капиталови банки. Те имат вяра, че е допустимо нарастване на цената до 100 $, само че то ще бъде мимолетно и чакат цените на петрола да паднат с повече от 27% от актуалните равнища до приблизително равнище от 65 $ за барел до четвъртото тримесечие на 2022 година

„ Геополитиката основава опасности от спиране на доставките или от Близкия изток, или от Казахстан или Русия, което покачва котировките. В близко бъдеще е евентуално известно връщане на петрола, само че като цяло възходящата наклонност е мощна и през годината е допустимо петролът да се консолидира покрай сегашните равнища “, сподели Ананиев.

Пикът на цените на петрола може да бъде доближат в този момент, при започване на годината, и тогава цената ще се забие в тунела от 70 до 90 $ за барел, счита Александър Купцикевич, водещ анализатор във “ЕфЕкс Про”. Защото рисковете от възбраната на Русия да продава енергийните си запаси в Европа понижиха, а доларът мощно се ускорява на интернационалния пазар заради стягането на политиката на Федералния запас. Според него почти този диапазон би бил най-благоприятен както за производителите на нефт (достатъчно безценен, с цел да осъществят огромна печалба), по този начин и за потребителите (петролът няма да сътвори спомагателен инфлационен натиск).

Обменният курс на рублата отслабва. Основният фактор, който въздейства върху това в този момент, е геополитиката. „ Най-лошият сюжет за рублата е пълноценна военна интервенция в Украйна и сурови западни наказания. Тук събитията стават непредсказуеми, може да се вършат единствено аналогии с интервала 2014-2016 година, когато рублата поевтиня с десетки % “, споделя Ананиев. Ако няма война, няма да има внезапно подсилване на рублата.

„ Прогнозите за обменния курс на рублата от 65 за $ не могат да се одобряват съществено. Реалният свят е по-сложен от чисто икономическите модели. Може да няма война, само че напрежението ще бъде с нас завинаги”, изяснява Ананиев.

„ По-склонен съм да видя понижаване на „ геополитическата награда “ в рублата. Валутите обаче са многофакторен модел, а рублата се въздейства и от разликата в паричната политика на Федералния запас и Централната банка, както и от динамичността на приходите от експорт. Освен това в геополитиката е нереалистично да се чака цялостно единодушие и отдръпването на тази награда от рублата. Следователно за съветската валута като една амбициозна, само че реалистична цел наподобява обменен курс на $ от 74 рубли до края на първото тримесечие “, заключва Купцикевич.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР