Руската държавна лаборатория Вектор съобщи, че започва изследвания на вируси

...
Руската държавна лаборатория Вектор съобщи, че започва изследвания на вируси
Коментари Харесай

Руската лаборатория Вектор ще изследва праисторически вируси

Руската държавна лаборатория " Вектор " заяви, че стартира проучвания на вируси от палеолита въз основа на тъкани на животни от тази ера, открити в ледовете, съобщи Франс прес.

" Учените от " Вектор " имат намерение да открият палеовируси, с което ще се даде подтик на развиването на палеовирусологията в Русия ", се споделя в официално съобщение на лабораторията. Проектът, в границите на който ще бъдат осъществени напреднали проучвания в региона на еволюцията на вирусите, ще се организира взаимно с университета в Якутск.

Първите тъкани са били взети от праисторически кон на 6500 години, открит през 2009 година в Якутия. В този просторен сибирски район учените постоянно се натъкват на остатъци от животни от палеолита, в това число и мамути.

Проектът планува също проучването на тъкани от мамути, елени, кучета, яребици, от разнообразни типове гризачи, от зайци и други праисторически животни.

Учените ще се съсредоточат върху биологичен материал, оголен през последните 10 години, само че който до момента е бил подложен само на бактеорологичен разбор. " Сега за пръв път ще бъдат извършени изследвания за палеовируси ", посочи Максим Черпасов. Той е началник на лабораторията на Музея на мамута на университета в Якутск.

Бивш център за разработка на биологично оръжие от времето на Съюз на съветските социалистически републики, лабораторията " Вектор ", ситуирана в региона на Новосибирск в Сибир, е една от двете структури в света, съхраняваща вируса на вариолата. Там се пази измежду другите патогени и този на Ебола.

" Вектор " създаде ваксина против ковид, ЕpiVacCorona, която беше записана в Русия през месец октомври и чието всеобщо произвеждане би трябвало да стартира през месец февруари, напомня организацията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР