Руската държавна корпорация Росатом е започнала преговори с партньори от

...
Руската държавна корпорация Росатом е започнала преговори с партньори от
Коментари Харесай

Голяма новина от Русия, свързана с Турция

Руската държавна корпорация " Росатом " е почнала договаряния с сътрудници от Турция за построяването на втора атомна електроцентрала, този път на брега на Черно море. Това съобщи ръководителят на " Росатом " Алексей Лихачов в коментар пред публицисти, излъчен през днешния ден в ефира на телевизионния канал " Россия-24 " и представен от ТАСС.

В момента Русия и Турция построяват първата атомна електроцентрала в южната ни съседка АЕЦ " Аккую ", която ще бъде ситуирана на средиземноморския бряг на Турция. " Започнахме договаряния с нашите турски бизнес сътрудници за образуването на подходи във връзка с софтуерните съюзи, във връзка с капиталовата политика и във връзка с образуването на турския енергиен пазар, като се има поради бъдещото наличие на огромна атомна електроцентрала ", сподели още Лихачов.

Той означи, че втората атомна електроцентрала ще бъде издигната в Синоп, град на черноморското крайбрежие. Ръководителят на " Росатом " уточни, че " това към този момент е добре позната площадка на Черно море за всички нуклеарни учени в света, която е доста привлекателна от позиция на разполагането на огромна и мощна четириблокова АЕЦ ". По-рано турският президент Тайип Ердоган съобщи, че е разискал с съветския си сътрудник Владимир Путин опцията Русия да построи втора атомна електроцентрала на брега на Черно море.

За АЕЦ в Синоп се приказва от към десетилетие, предпочитание да се причислят към плана имаха и японски вложители. Заради оскъпяването на плана и придвижванията в курса на турската лира вложителите от Япония се отдръпнаха през 2018 година, като през 2020 година Анкара даде сигнал, че не има намерение да се отхвърля от плана. Когато е бил дискутиран, планът е предвиждал построяването на четири енергоблока с мощ от към 1120 мегавата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР